Gå til sidens hovedinnhold

Flomfrykt avtar

Flomfrykten avtar, og folk på østkysten av England kunne fredag senke skuldrene.

Frykten for omfattende flomødeleggelser i England avtok fredag, melder The Independent på nett.

Flere av de som ble evakuert fra utsatte områder har vendt tilbake igjen, melder avisa.

Uværet i Nordsjøen truet utsatte områder i Storbritannia og Nederland, og myndighetene i de to landene var i beredskap av frykt for ødeleggelser og tap av liv som følge av flommen.

Se flere bilder nederst i saken.

Kjører ut sandsekker
Independent Online meldte fredag morgen at det var utstedt flomvarsel for store deler av Englands østkyst, der uværet i Nordsjøen forårsaket kraftig vind og springflo. Det ble sendt ut særlig varsel for Norfolk og Suffolk. Av frykt for at bolverket mot sjøen skal bryte sammen, ble det iverksatt krisehåndtering i Great Yarmouth i Norfolk. Tusenvis med sandsekker ble kjørt ut i byen som opplevde en omfattende flom for bare et år siden. Eldre og syke ble evakuert til trygge områder.

Norsk olje rammet
Produksjonen på flere oljeplattformer utenfor den norske kysten ble stengt, og det var ventet at den norske oljeproduksjonen på 220.000 fat i døgnet vil bli redusert med ti prosent.

196727

Orkan på Utsira
Natt til fredag var det vindstyrke opp i orkan styrke ved Utsira utenfor Haugesund, ifølge Storm Weather Center. Samtidig meldes det at lavtrykket nå befinner seg over Nord-Sverige og at det er på vei østover mot Baltikum.

- Ja, det blåste friskt, men vi har ikke fått noen meldinger derfra. De er hardføre der ute, sier operasjonsleder Torjus Stødle ved Haugaland og Sunnhordland politidistrikt til Nettavisen klokka 07.30 fredag. Det er ikke meldt om alvorlige hendelser i politidistriktet, men det er flere meldinger om løse takplater og trefall. Fergesambandet mellom Arsvågen og Mortavika (E39) var i morgentimene fredag innstilt på grunn av uværet.

Stengte bru for tungtrafikk
På Karmsund bru, som forbinder Haugesund og Karmøy, blåste det opp i 30 sekundmeter i natt. Veien var i natt stengt for tunge kjøretøyer, opplyser politiet. Klokka seks fredag morgen var vindstyrken nede i 17 sekundmeter. Brua ble da åpnet igjen for vanlig trafikk.

Stengte fjelloverganger
Rv 13 Gaularfjell, rv 13 Vikafjellet og rv 55 over Sognefjellet er fredag morgen stengt på grunn av uvær. Rv 7 over Hardangervidda er stengt for personbiler.

Se oppdatert oversikt på Statens vegvesen her

18 meter høye bølger
Torsdag formiddag ble det meldt at 18 meter høye bølger kunne treffe Vestlandskysten i Norge, men natt til fredag sier politiet i Hordaland og Rogaland at vinden har løyet, og det er kun meldt om mindre skader.

- Vinden har passert sørover. Tidligere i kveld dirigerte vi trafikken på Sotrabrua, som er mest utsatt, men nå avslutter vi der fordi vinden har avtatt, sier operasjonsleder Per Stiegler ved Hordaland politidistrikt til Nettavisen.

I Rogaland har de kun hatt mindre skader. Ifølge politiet operasjonssentral er det kun snakk om noen trær og bølgeblikktak som har blitt revet vekk.

Stengt Europas største havn
Samferdselsdepartementet i Nederland sier dette er første gang siden 1976 at hele kysten mot Nordsjøen er satt i beredskap.

Nederlandske myndigheter har stengt havnen i Rotterdam, som er Europas største, for første gang siden flomsperringen ble bygget på 1990-tallet.

Britisk flomfrykt
I Storbritannia er sperringer satt ut ved Thames-elven og Dartford Creek etter meldinger om at vannet kan stige halvannen meter over vanlig havnivå.

Britiske myndigheter har advart innbyggerne i Norfolk og Kent om at faren for flom er stor. På Shetland kan vinden nå en styrke på 145 kilometer i timen.

Det er også sendt ut stormvarslet i Tyskland og Danmark hvor vinden kan nå en styrke på 125 kilometer i timen.

Reklame

Nå kan du teste HBO Nordic, Viaplay og Paramount+ gratis