Uværet som rammer Sør- og Østlandet er oppgradert til ekstremvær og har fått navnet Petra.

NVE hever flomfaren i Numedalslågen til rødt nivå, som er det høyeste.

Har du tips til saken? Ring 02060 eller sendt epost.

Se oppdatert flomvarsel på varsom.no

Se info om flommen på Sør- og Østlandet på kriseinfo.no

- Enormt tilsig

- Tilsiget i dette vassdraget er nå enormt, og det er bakgrunnen for at vi nå hever flomvarselet til rødt nivå for Numedalslågen, sier Elin Langsholt hos Norges vassdrags- og energidirektorat til Nettavisen klokka 21.

Rødt varsel gjelder Vestfold og Buskerud tirsdag og onsdag.

Klokka 18 var vannføringen i Numedalslågen ved Kongsberg 667 kubikkmeter i sekundet. Prognosen tilsier maksimal vannføring mellom 750 og 850 kubikkmeter i sekundet natt til onsdag, ifølge NVE.

Faren for å stenge E134 ved Myntbrua i Kongsberg er overhengende, melder Lågendalsposten. Statens vegvesen har mannskap ute og forbereder stenging. De har mannskap ute for å observere fossen i kveldstimene.


Sivilforsvaret og Røde Kors deler tirsdag kveld ut sandsekker i Kongsberg. Det bygges sandvoll utenfor svømmehallen, og elver og bekker overvåkes konstant, melder Kongsberg kommune på sin Facebook-side.

I Tinnsjøen i Telemark var vannstanden ventet å nå et nivå på en halv meter over høyeste regulerte vannstand tirsdag kveld.

- Så mye vann har vi aldri hatt

I en pressemelding fra Tinn kommune klokka 15 tirsdag ble det meldt at vannstanden i Tinnsjøen var 30 centimeter over høyeste regulerte vannstand. Klokka 12 lå Tinnsjøen 191,89 meter over havet. Det ventes at den vil stige til 50 cm. over.

- Så mye vann har vi aldri tidligere hatt i Tinnsjøen i de rundt 100 årene den har vært regulert, sier Nicolai Østhus i Øst-Telemarken Brukseierforening til Telemarksavisa.

Fylkeskommunen har etablert en krisestab for å takle flommen. Det slås alarm om akutt fare for skadeflom langs hele Telemarksvassdraget.

– Vannstanden kommer til å stå én meter over flyplassen på Notodden. Handelsområdet på Tuven er truet, sier Østhus til Varden.

Evakuerte boligfelt og campingplass

Politiet i Telemark evakuerte sent tirsdag kveld 15 husstander fra et boligområde i Dalen i Tokke kommune samt et mindre antall gjester fra Buøy campingplass.

Årsaken er at de frykter folk kan bli helt isolert på grunn av høy vannstand i innsjøen Bandak, melder NRK.

SE VIDEO: Kaos da vannet flommet i gatene i Drammen

Les også: Heidi Katrine og barna kommer seg ikke hjem

Gjelder for ti fylker

Ekstremværvarselet gjelder for Oppland, Hedmark, Agder, Telemark, Vestfold, Østfold, Oslo, Akershus og Buskerud, opplyser Meteorologisk institutt.

Summen av langvarig nedbør den siste tiden, i kombinasjon med store nedbørsmengder på torsdag gjør at Meteorologisk institutt har valgt å sende ut ekstremværvarsel på Sør- og Østlandet.

VIDEO: Statsmeteorolog Kristian Gislefoss om ekstremværet:

Lavtrykk inn fra England

- Torsdag kommer et nytt lavtrykk via sørlige del av England inn i Nordsjøen, melder Meteorologisk institutt. De venter lokalt 30-70 mm nedbør på 24 timer gjennom torsdag i områdene Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Vestfold, Buskerud, Østfold, Oslo, Akershus, sørlige deler av Oppland og sørlige deler av Hedmark.

Alt om flommen:

 • Meteorologisk institutt sendte tirsdag kveld ut ekstremværvarsel.
 • NVE oppgraderte tirsdag klokka 21 flomvarselet til rødt nivå for Buskerud og Vestfold på grunn av ekstrem vannføring i Numedalslågen.
 • Tinnsjøen kommer til å få sin høyeste vannstand på 100 år. Det slås alarm om akutt fare for skadeflom langs hele Telemarksvassdraget, melder Varden. I en pressemelding fra Tinn kommune klokka 15 tirsdag meldes det at vannstanden i Tinnsjøen tirsdag er 30 centimeter over høyeste regulerte vannstand. Det ventes at den vil stige til 50 cm. over.
 • Politiet i Telemark har evakuert 15 husstander fra et boligområde i Dalen i Tokke kommune på grunn av høy vannstand i innsjøen Bandak, melder NRK. I tillegg er Buøy campingplass med noen få gjester evakuert.
 • Nedsatt kjørehastighet på deler av Sørlandsbanen på grunn av store nedbørsmengder, melder Jernbaneverket.
 • Nedsatt kjørehastighet på deler av Bergensbanen på grunn av store nedbørsmengder.
 • Vannstanden er svært høy i flere av innsjøene i Skiensvassdraget og ventes fortsatt å stige, melder NVE på varsom.no.
 • Det er nå flomvarsel på oransje nivå for fylkene Vest-Agder, Aust-Agder og Telemark tirsdag og onsdag og rødt nivå tirsdag og onsdag for Vestfold og Buskerud.
 • Flere veier i Telemark, blant annet E134 i Hjartdal, er stengt, melder ta.no
 • Statens vegvesen har stengt fylkesvei 37 i Jondalen i Kongsberg kommune.
 • Innesperrede sauer druknet på gårdsbruk i Bamble, melder ta.no
 • Enorme vannmengder skaper problemer i drammenstrafikken, melder dt.no.
 • Fylkesmannen i Telemark har etablert deler av krisestaben med nest høyeste beredskapsnivå (oransje). De største utfordringene er i kommunene Tinn, Hjartdal og Notodden i Øst-Telemark, melder fylkesmannen på sine nettsider.
 • Rundt 30 hus i Sauland i Hjartdal kommune i Telemark er isolert, melder NRK . E134 stengt ved Omnesfossen mellom Sauland og Notodden.

Flere saker om flommen og uværet:

Heidi Katrine og barna kommer seg ikke hjem

Demning brøt sammen i Agder

Innesperrede sauer druknet

DIREKTE: Følg NTBs livedekning om flommen og uværet her: