Gå til sidens hovedinnhold

- Flott at Erna twitrer

- Vi må ha rom for multitaskere, også i stortingssalen, mener professor. Men ett sted går grensen.

Bildet over ble tatt i stortingssalen under finanstalen tirsdag, og viser ivrige stortingsrepresentanter med mobiltelefonene sine - online med rådgivere og velgere på sms og Twitter.

Les egen sak: Hva holder de på med?

En av twitrerne var Høyre-leder Erna Solberg, som kommenterte statsbudsjettet mens talen til finansminister Sigbjørn Johnsen pågikk.

- Multitaskere
Øyeblikksbildet dokumenterer godt hvilken tid vi er i, multitaskingens tid der sms, twitring og det å være online er en del av hverdagen, også for politikere som skal nå ut til sine velgere.

Professor Frank Aarebrot, ved Institutt fra sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, mener det er flott at Solberg twitrer fra stortingssalen.

- Det er fullt mulig for Erna Solberg å følge debatten og samtidig twitre. Folk er jo i større og mindre grad multitaskere i dag, sier Aarebrot til Nettavisen.

Han mener det er viktig for dagens politikere å være online.

- Det er en måte å nå ut til velgerne på, og det er ikke noe galt i at politikerne kommuniserer med velgerne. Nå har de mulighet til å gjøre det «real time», sier Aarebrot.

- Gammeldags
Han mener det er gammeldags å være mot sms-bruk og twitring i stortingssalen.

- Det er vel sånn at vi må vende oss til at folk bruker teksting i forskjellige kontekster, også i stortingssalen. Hvis man reagerer på etikken i det, er det gammeldags, sier professoren.

Aarebrot påpeker samtidig at det i en normalsituasjon, nærmest ikke er en representant å se i stortingssalen.

- Man står og taler for tomme tribuner. Politikerne har høyttaleren på kontoret sitt på, og har samtidig kontakt med sine folk. Så da må de som har mulighet til å være i salen, de som ikke taler, ha mulighet til å ha kontakt med utenomverden. De har ikke stort annet å gjøre, og de kan ikke bare sitte og lytte som andre skoleelever, mener professoren.

- Det er gratis
Han sier stortingsrepresentantene, særlig under finanstalen, har behov for å kommunisere med mobiltelefonen.

- Det er en rekke personer de har kontakt med som har meninger om budsjettet der og da, og de gir kommentarer, sier Aarebrot.

- Hvor viktig er twitring for stortingspolitikerne?

- Jeg er ikke sikker på hvor lenge denne twitringen vil vare, det må jeg si. Men ut fra den påstanden om at det vil vare, så slenger vel en del politikere seg på. Fordelen er at det er gratis, det koster ikke politikerne noe og belaster ingen budsjetter.

- Om det virker eller ikke, er usikkert. Det vil vi først se i etterkant, sier han.

- Tull å forby PC
Men samtidig som mobil er tillatt å bruke i stortingssalen, er det forbudt å bruke bærbar PC. Tull, mener Arebrot.

- Det er bare tull at det er et forbud mot bærbar PC. Mobilen er i dag en full datamaskin, så det er håpløst å lage regler for bestemte utstyr. Det eneste som skiller mobiltelefonen fra en bærbar datamaskin er størrelsen, sier han.

- Hvordan forholder de seg da til iPad? Rammes det av PC-forbudet? spør professoren.

Aarebrot mener man må ha en prinsipiell holdning til om man skal tillate ny teknologi eller ikke i stortingssalen.

- Hvis man mener det er noe prinsipielt galt med at stortingspolitikere kommuniserer med rådgivere og velgere mens de sitter i stortingssalen, kan man forby all kommunikasjon i stortingssalen. Men hvis man tillater det, må man også tillate PC-er. Man må lage regler ut fra prinsipper og ikke teknologi, mener Aarebrot.

Han viser til at man kan sitte og lese Aftenposten, papirutgaven i salen, mens man altså ikke kan sitte på internett med en bærbar PC og lese Nettavisen.

- Men har du lov til å lese Nettavisen på mobilen? undrer Aarebrot.

- Ikke noe problem
Stortingets direktør, Hans Bratteså, synes det er uproblematisk at representantene bruker mobilen i salen.

- Det blir sett på som et nødvendig verktøy fra tid til annen, at de kan sitte på plassen sin og kommunisere med andre. Foreløpig har ikke det fremstått som noe problem. Det er også rimelig diskret, sier Bratteså til Nettavisen.

Det eneste som er forbudt, er å ringe med telefonen.

- Vi har ikke noen andre regler enn at du ikke kan snakke i mobilen i stortingssalen. Det er da en forutsetning at du kun skal bruke sms for å kunne kommunisere med rådgivere, sier Bratteså.

Han vedgår at de nye sosiale mediene, som Twitter og Facebook, gir Stortinget nye utfordringer.

- De sosiale mediene stiller oss overfor nye utfordringer. Vi har foreløpig ingen begrensninger på det, og det er heller ikke noen muligheter for oss å kontrollere om de sender sms til sine rådgivere, twitrer, eller hva de gjør, sier Bratteså.

- Det er ingen brudd på noen regler at man twitrer i salen. Man forstyrrer heller ingen, sier han.

- Grense ved spill
Bratteså sier det også kan være nødvendig å koble seg opp på internett via mobilen, for å innhente nødvendige opplysninger.

- Men dere forbyr likevel bærbare PC-er?

- Ja, vi har hatt en generell drøfting på det. Det kan man ikke ha med seg. Vi er fullt klar over at mobilen også har internett, og det er flytende overganger. Nå kommer også leserbrett, og slike ting må vi forholde oss til og diskutere etter hvert som det kommer.

Men ett sted går likevel grensen, mener direktøren:

- Jeg forutsetter at bruken av mobiltelefonen har sammenheng med det man holder på med. Hvis man satt og hadde spill og sånn, ville mange reagert. Men jeg tror ikke det er en veldig reel problemstilling, sier Bratteså.

Kommentarer til denne saken