Gå til sidens hovedinnhold

- Flott. Dette gikk lett

Magnus Carlsen fikk en god start i VM. Følg runde 2 fra klokken 15.

Følg partiet, liveanalysene og diskusjonen via lenkene under - se også forhåndssak. Vi kommer tilbake med mer i kveld:

LIVE:Carlsen - Kramnik fra kl 15

FORUMET:Se hva andre mener

COMPUTER:Liveanalyse

VIDEO:Se spillerne

Norges sjakkgeni Magnus Carlsen brukte 40 minutter på å sikre remis (uavgjort) i en av de vanskeligste kampene under VM-kvalifiseringen i London.

Superduellen mot verdenstreer og erkerival Levon Aronian i første runde ble et antiklimaks. De som håpet på fyrverkeri fra start, ble skuffet.

Ingen underholdning
Carlsen spilte svart, og hadde slett ikke tenkt å underholde. 22-åringen gikk for det ukompliserte og solide, og Aronian klarte ikke å sette ham på prøve.

Etter kun 30 trekk ble kamphanene enige om poengdeling.

Det må sies å være en god start for Magnus Carlsen, som sparte kreftene og nøytraliserte en av sine antatt verste utfordrere.

- Flott med lett remis mot Aronian i første runde. Turneringen er i gang og det er nok spillerne glade for. Hotell og spilleforhold er bra, og interessen er stor her i London, sier manager Espen Agdestein til Nettavisen.

Vi har vurdert alle spillerne med terningkast. Se nederst

LES OGSÅ:Han kan knuse VM-drømmen

LES OGSÅ:Slik slakter du en stormester

Magnus Carlsen må overvinne sju andre stjernespillere i London for å nå VM-finalen mot Vishy Anand senere i år.

Han røk ut av VM i 2004 mot Levon Aronian, men den armenske nasjonalhelten har ikke klart å overliste nordmannen siden 2007.

Carlsen får en ny, tøff utfordring lørdag når han møter Vladimir Kramnik - den andre store utfordreren. Men da er han hvit.

Kramnik åpnet også med poengdeling fredag. Alle de fire partiene ble remis.

Favoritt
Turneringen varer helt til 1. april. Alle skal spille mot hverandre to ganger, og det ligger over 500.000 euro i premiepotten.

22-åringen er favoritt etter å ha satt stadig nye rekorder de siste årene. Han står nå med ratingtallet 2872, hele 62 poeng foran nettopp Kramnik.

- Jeg regner meg selv som favoritt, men alle i dette feltet er kapable til å vinne turneringen, sa Magnus Carlsen i Det store intervjuet i Nettavisen sist lørdag.

Overfor Chessbase utpeker han Aronian som sin hovedrival.

Levon Aronian viste tidlig sitt talent da han ble verdensmester i klassen under 12 år, og han har vunnet både lynsjakk-VM og hurtigsjakk-VM som voksen.

På spørsmål om hvordan Magnus Carlsen ser på det å møte de to beste i starten, svarte han kontant:

- Det blir vanskelig. Men forhåpentligvis blir det like vanskelig for dem.

FORUMET:«Øyeblikket som vi lenge har ventet på!»

Her er vår vurdering av spillerne:

Magnus Carlsen, Norge (22).

Den komplette sjakkspiller. Han er like komfortabel i alle stillingstyper og alle spillets faser. Sterk psyke, ekstrem vinnervilje og klisterhjerne i tillegg til et unikt sjakktalent. Kandidatturneringen blir nordmannens største utfordring i karrieren så langt. Ingen har sett Magnus nervøs på sjakkbrettet tidligere. Klarer han å beholde sinnsro og ha det gøy også denne gangen, er det ingen som kan stoppe ham i London.

Terningkast: 6

Vladimir Kramnik, Russland (37)

Tidligere verdensmester og klassisk skolert ved den legendariske russiske sjakkskolen. En av de virkelig store og en som Magnus har stor respekt for. Ble verdensmester ved å vippe Kasparov av tronen i London i 2000 og har derfor gode minner fra akkurat denne byen. Får han spillet over i «sine» klassiske baner, spiller han omtrent perfekt sjakk. Mer usikker i irrasjonelle og originale stillinger. Spiller uten nerver i London siden han har VM-tittelen fra før, men har samtidig uttalt at det som holder ham gående er tanken på enda en VM-match. Minussiden er alderen hans som han selv har klaget over.

Terningkast: 5

Levon Aronian, Armenia (30)

Magnus Carlsens erkefiende de seneste år. De to har rukket å kjempe mange durabelige slag allerede. Nasjonalhelt og superstjerne i hjemlandet Armenia. Enorm tro på seg selv og går for seier i hvert eneste parti. Frykter ingen. Antakelig den i toppen med det mest gjennomarbeidede åpningsreportoaret. Vil garantert komme til London med en rekke hjemmeforberedte spesialvarianter. På minussiden kan nevnes manglende konsistens. Aronian begår av og til «blemmer» som en ikke finner hos Carlsen og Kramnik. Klarer ikke å opprettholde Carlsens skyhøye nivå gjennom et langt parti.

Terningkast: 5

Vassilij Ivanchuk, Ukraina (43)

Eksentrisk ukrainer som svinger fra det geniale til det tåpelige. Ivanchuk har tilhørt den ypperste verdenseliten i over 20 år, men det er ofte nervene som har sviktet i de avgjørende øyeblikk. Dette har gjort at Ivanchuk fortsatt ikke har fått oppfylt sin livs drøm: å spille om VM-tittelen. Alderen er i ferd med å løpe fra ukraineren, men han kompenserer med enorm energi og konsentrasjon. Når Ivanchuk setter seg ned ved sjakkbrettet, eksisterer ingen annen verden enn den som utspiller seg på de 64 felter. Sjakkferdighetene er der, men spørsmålet er om nervene holder.

Terningkast: 4

Alexander Grischuk, Russland (29)

Tidligere verdensmester i lynsjakk og... notorisk tidsnødnarkoman. Kom til kandidatfinalen i forrige VM-syklus hvor han tapte mot Boris Gelfand som dermed fikk rett til å utfordre verdensmesteren. Nyter stor respekt blant sine kolleger, men trenger å få kontroll over tidsbruken om han skal hevde seg i London. En giftig motstander for alle i feltet, men etter Nettavisens syn neppe så konsistent i sine prestasjoner at han utgjør noen reell trussel med hensyn til sammenlagtseieren.

Terningkast: 3

Teimour Radjabov, Azerbadsjan (26)

Nest yngst i feltet og verdensfirer for øyeblikket med en rating på svimlende 2793. Uoffisielt har han sågar vært over den magiske grensen på 2800. Likevel har Radjabov til gode regelmessig å kjempe i toppen i eliteturneringer av dette kaliberet. Han har også et stort Magnus-kompleks og spiller alltid under pari mot nordmannen. Det vil være overraskende om azerbadsjaneren forsvarer det flatterende ratingtallet i denne turneringen.

Terningkast: 3

Peter Svidler, Russland (36)

Sympatisk og omgjengelig kjernekar som er venn med alle. Et gudbenådet sjakktalent, men etter eget utsagn meget lat og over toppen i sin sjakkarriere. Sikkert den spilleren i feltet som har forberedt seg minst til turneringen. Neppe ambisjoner om pallplass, men kan slå til i enkeltpartier.

Terningkast: 2

Boris Gelfand, Israel (44)

Eldst i feltet og kvalifisert i kraft av å være VM-utfordrer i fjor. Gelfand nådde karrierens definitive høydepunkt i fjorårets VM-finale mot Anand og det vil være svært overraskende om han klarer å mobilisere tilstrekkelig energi til å henge med i toppen denne gangen. Solid spillestil og vanskelig å slå, men mangler skarp ammunisjon. Kan håpe på kontringsmål hvis de øvrige spillerne presser for hardt på seier.

Terningkast: 1

Kommentarer til denne saken