Gå til sidens hovedinnhold

Flykaos etter bombealarm

Hundrevis av passasjerer er kraftig forsinket på grunn av sikkerhetsglipp. Ledelsen mener sikkerhetsrutinene er gode nok.

En mann slapp igjennom sikkerhetskontrollen med mistenkelig håndbagasje fredag. Dermed måtte hele terminalen evakueres, noe som har skapt kraftige forsinkelser fredag kveld.

Ifølge informasjonssjef i Gardermoen, Jo Kobro, gjorde mannen aldri noe galt da han tok med seg kofferten og gikk etter kontrollen:

– Det kan være mange årsaker. Det kan hende kofferten og mannen som kom igjennom kontrollen på forskjellig tid. Dermed kan mannen ha rukket å ta med seg kofferten før innholdet ble oppdaget. Enten har personen som ser på skjermen vært for sen til å oppdage innholdet, eller så har passasjeren vært ekstra rask, sier Kobro.

Les også: Grand Prix-jenter i flykaos

Bombeelementer
Innholdet i håndbagasjen ble først oppgitt å være organisk materiell, elektroder og en klokke - altså elementer til å bygge en bombe med. Det var lenge usikkert om passasjeren oppholdt seg med dette utstyre inne på terminalen.

- At passasjeren kom seg igjennom sikkerhetskontrollen uten å ha gjort noe galt, betyr ikke det at rutinene er for dårlige?

– Det kan jeg ikke si foreløpig. Først må vi vurdere årsakssammenhengen. Deretter vil vi eventuelt ta stilling til om det må gjøres noe.

- Hvem har ansvaret for å stoppe eieren av mistenkelig bagasje?

– Kontrolløren bak skjermen skal gi beskjed dersom man mener det er grunn for å gå igjennom bagasjen.

Tar ikke selvkritikk
Kobro medgir at de burde rukket å stoppe mannen før han forsvant. Han sier imidlertid at de ikke kommer til å vurdere sikkerhetsrutinene.

- Så dere tar ikke noe selvkritikk på dette?

– Jeg kan ikke si det foreløpig. Dette er første gang noe slikt skjer. Men jeg beklager de ubehageligheter det har påført de reisende, sier Kobro.

Svært mange avganger fra Gardermoen er flere timer forsinket og mange er innstilte som resultat av evakueringen.

Klokken 20.45 var det fremdeles opp mot en halv times kø ved sikkerhetskontrollen.

Sjekk forsinkelser fra Gardermoen her.

Reklame

Nå er det superpriser på Pondus-album