Gå til sidens hovedinnhold

Flyktninghjelpen: - Skammelig streng på familiegjenforening

Urimelig streng familiepolitikk på asylfeltet, mener Flyktninghjelpen.

OSLO (Nettavisen): «Svært streng», var formuleringen statsråd Sylvi Listhaug (Frp) selv brukte om regjeringens nye asylinntramminger. Flere organisasjoner reagerer på innholdet. Flyktninghjelpen kaller det skammelig at regjeringen vil gjøre det vanskeligere å få familiegjenforening.

Les også: Dette er endringene i utlendingsloven

- Det er skammelig å være streng på familiegjenforening når hele familien er på flukt og har det samme behovet for beskyttelse, uttaler seniorrådgiver Pål Nesse i Flyktninghjelpen til Nettavisen.

Tre års prøvetid og inntektskrav

Han viser til at flykningene som kommer til Norge i utgangspunktet må vente lenge før de får sin sak avklart. Nå vil regjeringen innføre et krav om at du må ha vært i jobb eller utdanning i tre år før du kan søke om familiegjenforening. I tillegg vil de legge inn et inntektskrav.

- Noe av det vi ser fra vårt arbeid ute i felt er hvor viktig det er for familier å få lov til å være sammen. De tiltakene som foreslås rammer familiene og gjør integreringsarbeidet enda vanskeligere, sier Nesse.

Han mener at regjeringens familiepolitikk på asylfeltet skiller seg klart ut fra andre politikkområder.

- Listhaug har ikke lyttet

Regjeringens forslag vil skape usikkerhet for mennesker med beskyttelsesbehov og derved hindre integrering, mener Norsk Folkehjelp.

Organisasjonen er skuffet over at regjeringen ikke i større grad har tatt til seg innspillene fra fagfolk og eksperter i høringsrunden.

– Sylvi Listhaug har ikke lyttet. De ørsmå endringene hun presenterer i dag, kan ikke kalles justeringer, sier leder for flyktning- og integreringsenheten i Norsk Folkehjelp, Tom Hjertholm, til NTB.

Også Norsk Folkehjelp reagerer kraftig på forslaget om å stramme inn kravene for familiegjenforening og frykter det vil føre til at flere kvinner og barn legger ut på den farlige reisen over Middelhavet.

- Barndom i usikkerhet

Redd Barna er skuffet over at regjeringen opprettholder forslaget som innebærer at enslige mindreårige asylsøkere i all hovedsak kun vil få midlertidig oppholdstillatelse i Norge.

- Dersom forslagene blir godkjent av Stortinget, vil flere tusen barn måtte leve en hel barndom i uvisshet og i konstant frykt for hva som vil skje med dem. Dette strider med barns grunnleggende behov for trygghet og stabilitet, sier Thale Skybak, seksjonsleder i Redd Barna, til NTB.

FNs høykommisær for flyktninger mener man ikke kan øke antall år som kreves før det gis permanent opphold, men Listhaug støttet seg på folkerettsekspert Hanne Sophie Greve som har sagt at ingen har krav på permanent opphold.

KrF: - Dette er ikke godt nok

Lysbakken: - Hensikten er å skremme asylsøkere

Kommentarer til denne saken