Gå til sidens hovedinnhold

Flyktningstrøm ut av Bam

Strømmen av flyktninger ut av Bam fortsatte natt til fredag, en uke etter at byen sørøst i Iran ble rammet av jordskjelv. Dagen før ble det fortsatt funnet overlevende, men sorgen over de døde overskygget alt.

Et barn, en gravid kvinne og en mann ble gravet ut av ruinene i live 1. nyttårsdag. Antallet registrerte omkomne var da kommet opp i 30.000, men myndighetene spådde at det endelige tallet kan bli på 50.000 eller mer.

Jordskjelvet i Bam er uansett en av de verste naturkatastrofer verden har opplevd de siste tiårene.

- Det fikk hele verden til å gråte, og verden vil aldri glemme Bam, sier Irans innflytelsesrike ekspresident Akbar Hashemi Rafsanjani.

Kaotisk
Tidlig fredag morgen var situasjonen fortsatt kaotisk i deler av byen 1000 kilometer sørøst for hovedstaden Teheran som nøyaktig en uke tidligere ble rammet av et skjelv målt til 6,3 på Richters skala. I løpet av denne uken kom det nesten 30 kraftige etterskjelv.

Sjokkerte og apatiske overlevende krøp sammen i telt, mens andre fortsatte å lete i haugene av sammenraste hus etter savnede venner og slektninger. Ni av ti bygninger i byen, de aller fleste bygd med murstein laget av tørket søle, raste sammen i jordskjelvet.

Rundt 50 land har sendt nødhjelp til Bam, blant dem USA. Den amerikanske hjelpen er blitt tatt imot med stor takknemlighet i Iran, og jordskjelvet kan dermed få den uventede og svært positive følgen at de to erkefiendene kommer på talefot igjen.

al-Qaida
USAs president George W. Bush sa torsdag at forholdet mellom Washington og Teheran kan bli enda bedre, hvis Iran utleverer medlemmer av terrornettverket al-Qaida til USA. Nettverket antas å stå bak angrepene mot New York og Washington 11. september 2001.

Hans iranske kollega Mohammed Khatami sa at hjelpen fra USA kan komme til å "påvirke" det tosidige forholdet. Khatamis bror gikk ett skritt lenger, og lovet at iranerne "vil vise i praksis" at de setter pris på den amerikanske hjelpen.

Mohammed Reza Khatami, som er president i den iranske nasjonalforsamlingen, gikk ikke nærmere inn på hvordan dette vil skje. Politiske observatører sier likevel at sjansene for et tøvær mellom Washington og Teheran nå er større enn på svært lenge.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien