Gå til sidens hovedinnhold

Flyplass skal overvåke hvert skritt passasjerene tar

Flyplassen i Helsinki vil bli den første i verden til å nøye overvåke passasjerenes bevegelser.

Allerede på parkeringsplassen vil små sensorer plukke opp signaler fra mobiltelefoner som har på Wifi, og de vil fortsette å følge deg helt fram til flyet letter fra bakken, skriver Bloomberg.

Systemet er designet for å forhindre køer på flyplassen, og vil sende passasjerene oppdateringer dersom flytiden eller gaten deres endrer seg. Systemet kan også brukes av flyplassens butikker for markedsføring, og passasjerene vil kunne motta tilbudsmeldinger fra 35 butikker og 32 restauranter.

Får kritikk

Flyplassen, som drives av statseide Finavia, får nå kritikk for ordningen.

- Det at mine bevegelser blir overvåket er en skumlere tanke enn at noen vet hva slags nettsider jeg har vært inne på, sier sikkerhetssjef i det finske datasikkerhetsfirma F-Secure Corporation, Antti Tikkanen, til Bloomberg.

Han understreker at han har vanskelig for å tro at overvåking av folks bevegelser bare vil bli brukt til å føre statistikk, når denne type teknologi åpner for så mange andre muligheter.

Flyplassen, som gjester 15 millioner reisende hvert år, regner med at 60 til 70 prosent av passasjerene vil la Wifi systemet på telefonen deres være påslått når systemet er iverksatt mot slutten av 2014.

Ville ikke gått i Norge

- I Norge ville man ikke bare kunne gjøre noe sånt rett frem uten den enkeltes samtykke, sier informasjonsdirektør i Datatilsynet Ove Skåra.

Han understreker at utfordringen her er at telefonen sender ut signaler, også når Wifi funksjonen er slått av.

- Man blir som et vandrende fyrtårn når man går rundt med en mobiltelefon, og selv om noen vil hevde at det er anonyme data som blir samlet så er det veldig lett å koble unike serienumre til eieren, sier Skåra.


Informasjonsdirektøren mener den finske flyplassens nye system bryter med noen helt grunnleggende prinsipper. Blant annet at hver enkelt person skal ha nogen lunde kontroll over informasjon om seg selv.

- Det er klart at det kan være en fordel å bli minnet på flytider og når man bør gå til gaten, det samme gjelder tilbud fra butikker, men det bør i utgangspunktet forutsette samtykke, sier Skåra.

Han sier at det vil være nok å huke av en boks på telefonen, så lenge det kommer tydelig fram hva man sier ja til.

Framtidig problematikk

- Dette er utfordringer vi vil se mye mer til framover, ikke bare med mobiltelefoner, sier Skåra og bruker «Google-glasses» og treningsarmbånd som eksempler på andre dingser som sender ut signaler.

Skåra legger til at ved isolerte systemer som det flyplassen nå vil ta i bruk er misbruksfaren mindre avhengig av hvordan det er designet.

- Men det er jo en god regel å ha både Wifi og Bluetooth slått av, fordi det reduserer faren for at noen overvåker deg uten at du vet det, sier Skåra.

Les også: - Ni av ti som overvåkes er vanlige folk

Kommentarer til denne saken