OSLO (Nettavisen): - Det er synd at Löfven ikke vil ta Vänsterpartiets utstrakte hånd, men heller sikte mot en politikk som lener seg mot høyre. Men når det er det er hans intensjoner, blir det også naturlig for Vänsterpartiet å være et opposisjonsparti. Vi vil godta Löfven som statsminister og deretter ta stilling til politikkens innhold ut i fra valgløfter og prioriteringer, sier Esbati til Nettavisen.

DIREKTE: Følg fintellingen og debatten i kjølvannet av det svenske riksdagsvalget

Seks år i Norge

Etter seks år i Norge flyttet økonomen og politikeren Ali Esbati (38) i sommer tilbake til Sverige og Stockholm igjen med barn og sin norske samboer Marte Michelet. Nå venter han på at fintellingen etter valget i Sverige skal avgjøre om det blir fast plass i Riksdagen for Vänsterpartiet. I skrivende stund ser det slik ut.


SISTE: Fredag 19. september bekreftes det at Ali Esbati er én av 21 som skal representere Vänsterpartiet i den svenske riksdagen.


Lukket døra for Vänsterpartiet

Det sosialistiske Vänsterpartiet var ventet å bli en del av regjeringsdannelsen om den rødgrønne blokken med Socialdemokraterna, Miljöpartiet og Vänsterpartiet vant valget, men mandag kveld lukket Socialdemokraternas partileder Stefan Löfven døra for støttespilleren på venstre fløy. Löfven og hans parti frykter at samarbeidet med andre partier blir vanskeligere med Vänsterpartiet på laget. Samtidig håper han å beholde dem som støttespiller i Riksdagen.


Les også: Löfven sier nei til Vänsterpartiet

Iranskfødte Esbati har gjort seg kjent i Norge som samfunnsdebattant og leder av Manifest Analyse. Han var på Utøya som innleder 22. juli for tre år siden og ble vitne til massakren. Han har vært varamann til Riksdagen i siste periode og stilte ved dette valget som kandidat for Vänsterpartiets valgkrets i Stockholm.

5,7 prosent for V

Vänsterpartiet opplevde framgang i valget og øker trolig sin representasjon med to mandater. De siste tellingene viser en oppslutning på 5,7 prosent.

- Vi gjorde et bra valg, men vi kunne gjort det enda bedre. Mot slutten mistet vi mange stemmer til Feministisk Initiativ, sier Esabati.

Han peker på at resultatet i det parallelle kommunevalget i mange byer var langt bedre for Vänsterpartiet.

SDs fremgang bekymrer

Esbati ser for seg en vanskelig parlamentarisk situasjon når Socialdemokraterna skal overta etter Fredrik Reinfeldt og hans borgerlige regjering. Det høyrepopulistiske Sverigedemokraterna ligger an til en oppslutning på 12,9 prosent og blir Sveriges tredje største parti.

- SDs høye stemmetall kommer til å sette i gang politiske prosesser som blir viktige for Sveriges framtid. Det blir spennende hvordan de borgerlige partiene nå vil forholde seg til Sverigedemokraternas politikk. Det er viktig at en ny regjering fører en politikk som reduserer handlingsrommet for SD.

- Fremskrittspartiets Siv Jensen i Norge mener Sverigedemokraternas framgang bør føre til en selvransakelse i svensk politikk, blant annet om integreringspolitikken?

- Problemet i Sverige har vært at man har åpnet for en diskusjon på Sverigedemokraternas premisser. Det viktige for meg er å kjempe for like rettigheter uansett bakgrunn og så føre en politikk som legger til rette for det. Jeg synes Sverige skal ha en flyktningepolitikk som bygger på humanitet. Problemet er ikke at Sverige tar imot for mange flyktninger, men at andre land tar imot for få. Sverigedemokraterna er et parti som helt og holdent kretser rundt en fremmedfiendtlig dagsorden.

- Du frykter ikke at fortsatt isolering av Sverigedemokraterna i Riksdagen kan bidra til at partiet vokser seg enda større i neste runde?

- Jeg tror ikke SD om fire år vil inngå i et regjeringsgrunnlag, men jeg ser tegn på borgerlig side at man åpner for noen av SDs perspektiver i politikken. Reinfeldt har vært en kraft for ikke å gå den veien, men det er andre krefter i hans parti som trekker i den retning. Trøsten får være at Sverigedemokraterna er det partiet folk flest i Sverige synes verst om. En undersøkelse viste at 60 prosent ville ha stemt dem ut av Riksdagen hvis det var mulig. Og politikken er ikke slik at makt og innflytelse følger proposjonalt med størrelse. Her har de andre partiene et demokratisk ansvar i å gå sine velgere i møte og holde SD utenfor, sier Esbati.

HTML EMBED