Gå til sidens hovedinnhold

Flyttet til større bolig - ble 600.000 kroner rikere

Supertrikset for nordmenn som ønsker mere penger og større boltreplass.

Som NA24 fokuserte på i artikkelen Flytt ti mil - spar 5,4 milioner kroner er det enormt mye penger å spare på valg av bosted.

I Eidskog i Hedmark - kloss inn til Akershus kun én time fra Oslo, koster en enebolig på 200 kvadratmeter i snitt 2,28 millioner kroner. Prisen i Oslo er 7,72 millioner.

NA24 har snakket med to barnefamilier som begge har flyttet ut av Oslo til Eidskog kommune. Fellesnevneren er at de har spart hundretusenvis av kroner på å flytte inn i større og mer luksuriøse boliger. Jobbene er beholdt og familiene har fått mer tid til hverandre og økt livskvalitet.

Vi begynner med historien til familien Gulbrandsen/Andersson.

Større tomt - større hus - større bankkonto
- Vi flyttet fra Dikemark i Asker og Bærum til Vestmarka i Eidskog 2008. I Asker hadde vi ett hus på 115 kvadratmeter. Huset vårt nå er på 160 kvadratmeter og har høyere standard. Allikevel tjente vi 600.000 kroner på flyttingen, noe vi kun betrakter som en bonus. Vi var først og fremst ute etter trygge oppvekstforhold for våre barn , forteller Patrik Andersson til NA24.

Mens de tidligere hadde en tomt på 1,4 mål, har de nå en gedigen tomt på 11 mål med panoramautsikt over Harstadsjøen.

- Vi bor nå idyllisk til med kjempefin utsikt over naturskjønne Vestmarka. Fritidsaktiviteter som skigåing, fiske og bading er rett utenfor stuedøren, sier Andersson.

Fikk beholde jobbene
Kona Birgit har beholdt deltidsjobben som tannpleier i kjeveortopedi i Drammen og jobber nå også på et allmenpraksiskontor i Magnor ikke langt unna det nye hjemmet.

- Jeg er også tanntekniker med jeg er selvstendig næringsdrivende sammen med en kollega. Vi hadde tidligere kontor på Lysaker, men det fungerer utmerket å drive firmaet fra Vestmarka, sier Patrik og legger til at firmaets faste månedlige utgifter er redusert med 20.000 kroner etter flyttingen fra Lysaker.

75 minutter ble til tre minutter
Ett viktig poeng for ekteparet er at pappa har fått mye bedre tid til ungene.

- Da vi bodde i Asker og Patrik jobbet på Lysaker brukte han ofte opp i mot 75 minutter hver vei på grunn av kø og/eller problemer med kollektivtrafikk. Han kunne sjelden frakte unger til og fra barnehage. Nå jobber han 20 meter fra skolen og barnehage og er på jobb i løpet av tre minutter, sier Birgit fornøyd.

De to er i tillegg svært godt fornøyd med både barnehage-, skole- og fritidstilbudet i Vestmarka.

- Vi har som familie fått en mye bedre livskvalitet etter vi flyttet. Vestmarka er rett og slett et godt sted å bo og vi har aldri angret på at vi valgte å flytte hit, samstemmer de to.

Kjenner du lignende lønnsomme flytteeksempler fra andre steder i Norge? Tips oss her alle@na24.no

250 kvadrat med båtplass og badeplass
Familien Hilde Sørli og Erik Grande med barna Aurora (7) og Erlend (3) har en svært lignende historie.

- I 2007 solgte vi rekkehuset på Nesodden for 2,6 millioner kroner. For to millioner kroner fikk vi et hus på 250 kvadratmeter på Vestmarka med sjøutsikt, badeplass, båtplass samt en gapahuk som deles med en nabo. Det er 150 meter fra huset til sjøen. Vi ville aldri hatt råd til et slikt hus på Nesodden, forteller Sørli.

De to flyttet ikke primært for å tjene penger, men å komme nærmere familie og ikke minst for at barna skulle få oppleve verdien av å vokse opp i fri natur og et trygt og oversiktlig oppvekstmiljø.

Fikk tilbud om utvidet hjemmekontor
- Det hjalp selvfølgelig at Erik fikk relevant jobb i området som medialærer. Selv tenkte jeg at jeg kanskje måtte slutte i fysioterapijobben min på Sunnaas sykehus. I stedet ble jeg oppmuntret av sjefen til å prøve ut prosjektarbeid fra utvidet hjemmekontor. så nå jobber jeg fire dager i uka hjemmefra og én dag i uka på Sunnaas sykehus. Dette har fungert utmerket i fire år, sier Sørli.

Hun innrømmer at hun av og til kan savne den uformelle kontakten i et arbeidsmiljø.

- Men det fungerer helt fint takket være moderne kommunikasjonskanaler som for eksempel videokonferansemøter. I tillegg er Oslo bare én time unna. Vi opplever overhodet ikke at vi bor avsides, sier hun.

Fellesskap med stor F
Noe av det best med å bo på Vestmarka er det sosiale.

- Man får fort kontakt med folk og blir mye mer aktiv på fritida, med aktiviteter og verv, her på landet. Det er et utrolig engasjement i Vestmarka, med egen montessoriskole, barnehage, lag og foreninger som vil og får til mye. Hver innbygger betyr mye, og det gjør at man føler seg veldig velkommen. Følelsen av fellesskap og hver enkelt persons betydning har virkelig gått opp for oss som utrolig meningsfulle verdier etter at vi flyttet hit, sier Sørli.

Lokal ildsjel på lag med ordføreren
Den lokale ildsjelen og primus motor i utviklingsselskapet Vestmarka i Utvikling Ida Huse Gulbrandsen er storfornøyd med at de to barnefamiliene har etablert seg som nye innbyggere.

- Begge familiene har løst det med å kunne beholde eller ta med seg jobben til bygda. Har man en gründer i magen er mulighetene ute i distriktene store. Innovasjon Norge gir etablererstøtte i Hedmark, men ikke i Akershus. Vestmarka ligger helt inntil Akershusgrensen og har alle fordelene med nærhet til arbeidsplasser også i Hedmark. I tillegg har man vareutvalget i Charlottenberg og Sverige bare 20 minutter unna, sier Gulbrandsen til NA24.

Ordforer Knut Gustav Woie (Sp) er helt enig.

- I Glåmdalsregionen er det store investeringsmuligheter i områder med overkommelig avstand til Oslo og omegn. Det å skaffe seg bolig i det vi kaller vekstkorridoren mellom Oslo og Karlstad nå, mens prisene fortsatt er lave, kan komme til å bli lønnsomt i framtida, sier Woie.

Han understreker at dagens arbeidstakere er mye mindre avhengig av å fysisk være på arbeidsstedet til en hver tid.

- Dette vil bare forsterke seg etterhvert som teknologien blir bedre, og når togforbindelser, buss og veiforbindelser utbygges vil mulighetene bli enda større, sier Woie.

Sentral utkant
- Setter man passeren i Vestmarka, eller hvor som helst i Eidskog kommune, og drar en strek på maks en times kjøring så har man et stort utvalg i mulige arbeidsplasser og vareutvalg. Vårt slagord er at Vestmarka er en sentral utkant! Det viser seg å stemme bedre og bedre, istemmer de to.

Har du opplevd å få forskjellig verdivurdering av takstmenn på din bolig? Tips oss her alle@na24.no

Kommentarer til denne saken