Gå til sidens hovedinnhold

FN drepte 150

FN-styrker i Kongo tok livet av mer enn 150 opprørere da de slo tilbake en offensiv i forrige uke.

De høye tapstallene førte til at flere opprørssoldater overga seg, ifølge offisielle kilder.

Dette er det høyeste tallet på døde i kamper i Kongo der FN-styrker har vært med. Landet har den største fredsbevarende FN-styrken noe sted i verden, melder Reuters.

Tungt skyts
FN-styrkene brukte helikoptre, tungt artilleri og pansrede kjøretøy i kampene forrige uke, som varte flere dager. FN-soldatene konfronterte opprørstyrker ledet av general Laurent Nkunda. Nkunda hadde nylig fordrevet regjerinsstyrker fra områder nær byen Sake.

Den kongolesiske hæren har siden den gang gjenvunnet sine stillinger, men sporadiske sammenstøt fortsatte også tirsdag, dagen før Joseph Kabila skal sverges inn som Kongos første demokratisk valgte president på mer enn fire tiår.

Kabila seiret i det historiske presidentvalget forrige måned, primært på grunn av den sterke oppslutningen han har øst i landet. Mange som bor i området gir ham æren for å ha gjort slutt på borgerkrigen i Kongo, som varte fra 1998 til 2003.

Indiske soldater
- Vi finner fremdeles lik av opprørere. Hittil har vi funnet mer enn 150. De ble rammet hardt av FNs helikoptre og stridsvogner, sier oberst Delphin Kahimbi i den kongolesiske hæren til Reuters.

Det er 17 600 FN-soldater i Kongo. Indiske soldater sto for hovedinnsatsen under forrige ukes angrep. FN har ikke kunnet bekrefte tapstallene blant opprørerne overfor Reuters, men sier «rapportene går i den retningen.»

Det skal ikke ha vært tap blant FN-soldatene.

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn