Gå til sidens hovedinnhold

FN-motstand mot USAs forslag

Alt tyder på at USA må gjøre store endringer i sitt forslag til ny Irak-resolusjon for å få den vedtatt i FN. Forslaget møter uvanlig sterk kritikk.

- Washington må revidere forslaget radikalt, sier en høytstående kilde i FN om USAs forslag til ny Irak-resolusjon, ifølge BBC. Tidligere har både generalsekretær Kofi Annan, Frankrike, Russland og Tyskland sagt de er misfornøyde med forslaget.

- Jeg vil ikke legge skjul på at forslaget var litt av en skuffelse for oss... Det har blitt gjort veldig få fremskritt, sa Frankrikes president Jaques Chirac lørdag, melder Reuters.

Møtes mandag

Mandag skal Sikkerhetsrådet møtes for å diskutere den nye resolusjonen. Colin Powell har sagt USA ønsker å få konkrete forslag til hvordan resolusjonen kan forbedres på møtet.

På en privat lunsj med de femten ambassadørene i Sikkerhetsrådet skal Annan ha gjort det klart at FN ikke vil risikere sine medarbeideres liv for den begrensede politiske rollen USA har tilbudt dem. Han tror forslaget vil utsette FN-medarbeidere i Irak for enda større fare. 23 mennesker er hittil drept i to bombeangrep mot FN i Bagdad.

Klar tale

Det er uvanlig at FN erklærer så sterk motstand mot planer foreslått av en av medlemsstatene -spesielt når den som legger frem forslaget er den mektigste av dem. Men det ser ut til at Annan og medarbeiderne hans er så bekymret for situasjonen i Irak at de har bestemt seg for å ta bladet fra munnen.

I forslaget blir det lagt vekt på at den politiske overgangen i Irak skal gå så raskt som mulig, og medlemmene i FN oppfordres til å bidra til en multinasjonal styrke. Men hvordan FNs rolle skal styrkes, blir ikke spesifisert, og det går frem at den amerikanskledede koalisjonen fremdeles skal være dominerende.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter