Gå til sidens hovedinnhold

FN: - Nå er blodbadet en realitet

En lege hevder 1000 mennesker ble drept på to dager.

Hjelpeorganisasjoner og helsemyndigheter forteller at nesten 400 mennesker ble drept i bombeangrep gjennomført av den srilankiske hæren natt til søndag, melder CNN. 100 barn skal være blant de drepte.

Bombeangrepene skjedde i den såkalte sikkerhetssonen nord i landet hvor titusener av mennesker er på flukt fra de harde kampene mellom Tamiltigrene og regjeringsstyrkene.

Rundt 50.000 sivile er fortsatt strandet på en fire kilometer lang kyststripe nord i landet.

En lege tilknyttet srilankiske myndigheter hevder derimot at 1000 mennesker kan ha blitt drept i løpet av de to siste døgnene. Dr. V. Shanmugarajah opplyser at mer enn 400 lik er fraktet til sykehus, men påpeker at dødstallene trolig er langt høyere, ifølge nyhetsbyrået AP.

Advarte mot et blodbad
Majoriteten av de 378 drepte er sivile. I tillegg ble 1200 skadd i angrepene. Bombeangrepene mot Tamiltigrenes siste skanse startet lørdag kveld og fortsatte gjennom natten.

FN har lenge advart mot et blodbad i det tamilkontrollerte området nord på Sri Lanka.

- Nå er blodbadet en realitet, sier FNs talsmann Gordon Weiss til nyhetsbyrået AP mandag.

- Det levner ingen tvil om at hundrevis av sivile ble drept i løpet av den natten, inkludert mer enn hundre barn, sier Weiss.

Srilankiske myndigheter har tidligere sagt at de ikke bruker artilleri mot områder hvor det befinner seg sivile, og påstår at Tamiltigrene står bak det omfattende bombeangrepet i helgen.

Det er svært vanskelig å få bekreftede meldinger fra krigssonen fordi hjelpeorganisasjoner og journalister blir nektet innreise til den såkalte sikkerhetssonen.

Hensikten med sikkerhetssonen var å opprette en sone hvor sivilbefolkningen kunne være trygge, men de siste ukene har kampene blitt utkjempet i nettopp dette området.

Siste fremstøt
Konflikten trappet seg opp i midten av april måned da srilankiske regjeringsstyrker skulle gjøre et siste fremstøt ved å ta seg inn i Tamiltigrenes siste skanse nord i landet. Ifølge ubekreftede meldinger er det kun 300-400 geriljasoldater som fortsatt kjemper.

Tamiltigrene kjemper for uavhengighet fra Sri Lanka og konflikten har vart i nesten 25 år. Organisasjonen er erklært som terrorister av 32 land, deriblant USA og EU. Mer enn 70.000 mennesker har blitt drept i konflikten som offisielt startet i 1983.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken