Gå til sidens hovedinnhold

FN oppretter Al-Hariri-domstol

FNs sikkerhetsråd har besluttet å opprette en domstol i forbindelse med drapet på Libanons statsminister Rafiq Al-Hariri i 2005.

Libanons statsminister Rafiq Al-Hariri og 23 andre ble drept i 2005 . Nå har altså FNs sikkerhetsråd besluttet å opprette en domstol i forbindelse med disse drapene.

Det er ti land i sikkerhetsrådet som stemte for resolusjonen, mens de fem landende Qatar, Russland, Kina, Indonesia og Sør-Afrika stemte verken for eller i mot.

Libanesiske myndigheter sprer onsdag ettermiddag den libanesiske hæren over hele landet, særlig i hovedstaden Beirut i frykt for uro og sammenstøt.

politikere i Libanon fått en siste sjanse til å bli enige om å opprette en domstol selv før 10. Juni. Ettersom FNs sikkerhetsrådet skal bruke kapittel 7 i FNs charter (( militær makt)) for å opprette domstolen utenfor Libanons grenser.

Saad Al-Hariri sa onsdag kveld at han glad seg for at FN vil la en internasjonal domstol granske drapet på hans far.

Onsdag ettermiddag var det kraftige sammenstøt mellom gruppen Fatah al-Islam og den libanesiske hæren i Tripoli. Det libanesiske folket er dypt bekymret for sikkerhetssituasjonen i hele Libanon.

- Nå frykter mange at situasjonen blir enda verre etter at FNs sikkerhetsråd onsdag kveld vedtok resolusjonen om å opprette en internasjonal domstol i forbindelse med drapet på eksstatsminister Rafiq Al-Hariri i februar 2005, sier journalist og analytiker Gorge Alam i avisen Al-Safir til Nettavisen.

- Flere har anklaget Syria for å stå bak drapene , men Syria har avvist dette flere ganger. Den sjiamuslimske bevegelsen Hizbollah er sterkt imot at det opprettes en Al-Hariri-domstol under kapittel 7 i FNs charter og har truet med demonstrasjoner. Vi håper at det blir en stille natt i landet, sier Gorge.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis