Gå til sidens hovedinnhold

FN-topp drept i angrep

FNs spesial-utsending i Irak, Sergio Vieira de Mello, og 16 andre ble drept da en bombe eksploderte rett utenfor hans kontorvindu. Blant over 100 skadde er norske Turid Lægreid.

FN anslår at minst 17 personer ble drept i bombeangrepet mot FNs hovedkvarter i Bagdad tirsdag. De siste tallene viser at over 100 andre ble skadd - 86 av dem ligger på sykehus. Det opplyser en FN-talsmann til nyhetsbyrået AFP.

Fire personer ansatt i Verdensbanken, som har kontorer i FN-hovedkvarteret, samt en konsulent er fortsatt savnet etter terroraksjonen.

de Mello drept

Bomben var plassert i en lastebil utenfor kontorvinduet til FNs spesialutsending i Irak, 55 år gamle Sergio Vieira de Mello. Han er en av de drepte.

Flaggene ved FN-hovedkvarteret i New York ble firt til halv stang etter at dødsfallet ble kjent. Vieira de Mello hadde mer enn 30 år bak seg i organisasjonen og har hatt en rekke høytstående verv.

- Vi må vurdere situasjonen. Vi må få oversikt over vårt nærvær, våre ansatte, hvilke områder vi arbeider i, og se hvor effektivt vi kan gjøre endringer. Men vi vil ikke ta reagere i panikk eller ta forhastede beslutninger, sier Shashi Tharoor, visegeneralsekretær for kommunikasjon og informasjon til BBC.

Onsdag formiddag skal FNs generalsekretær Kofi Annan holde pressekonferanse på Arlanda flyplass utenfor Stockholm, ifølge NTB. Annan avbryter Norden-ferien sin på grunn av terroraksjonen tirsdag.

Krekar-gruppe mistenkt

Etterretningseksperter hevder overfor CNN at De Mello kan ha vært hovedmålet for det som trolig har vært et selvmordsangrep. Ifølge Sky News er gruppen Ansar al-Islam utpekt som én av de hovedmistenkte, men ingen har foreløpig tatt på seg ansvaret for angrepet.

- Ingen forbindelse

Ansar al-Islams tidligere leder mulla Krekar oppholder seg for tiden i Norge. Mulla Krekar har tidligere vært terrorsiktet av Økokrim, men siktelsen ble trukket tilbake.

- Jeg har snakket med min bror, og vil understreke at han ikke har noen forbindelse til Ansar al-Islam lenger. Det eneste vi kan gjøre er å gi en kommentar basert på det vi hører fra mediene, sier mulla Krekars bror Khalid Faraj-Ahmed til TV 2 Nettavisen.

Krever økt sikkerhet

Khalid Faraj-Ahmed tar avstand fra tirsdagens angrep mot FNs hovedkvarter.

- USA har okkupert landet. Irakiske ledere har akseptert et nytt styre, og FN har akseptert et nytt styre. Da kan man ikke akseptere denne typen aktivitet, sier Faraj-Ahmed. Samtidig mener Faraj-Ahmed at USA må gjøre mer for sikkerheten i Irak.

- Jeg hørte at det norske Flyktningerådet vurderte å trekke seg ut av Bagdad. De er kommet for å hjelpe, og det er dumt at de nå ikke kan føle seg trygge. Til syvende og sist er det sivile irakiske folk som taper på dette, legger han til.

Krekars bror mener ikke det foreligger grunn til å mistenke Ansar al-Islam for angrepet, og påpeker at arabiske medier opplyser om en rekke anti-amerikanske grupperinger som jobber mot USAs okkupasjonsstyrker i landet.

- Ingen kontakt med gruppen

- Ansar al-Islam har havnet på USAs terrorliste, men ingen har kunnet si hvor gruppens medlemmer oppholder seg eller hvem de er. Vi har i hvert fall ingen kontakt med den nå, sier Faraj-Ahmed.

Mulla Krekar sa forrige uke til TV 2 at han trodde Ansar al-Islam kunne komme til å angripe amerikanske mål i Irak i tiden fremover.

- Jeg kan ikke uttale meg på vegne av min bror i denne saken. Men jeg kan si at han ikke vet nå hvor medlemmene i gruppen befinner seg og hva de kan komme til å gjøre, forteller Faraj-Ahmed.

Norsk kvinne skadd

Norsk kvinne skadd

Rundt 300 FN-ansatte jobber i det terrorrammede hovedkvarteret i Iraks hovedstad.

Norske Turid Lægreid ble skadd i angrepet.

- Vi fikk telefon fra vår representant på stedet to minutter etter at det skjedde. Turid Lægreid er lettere skadet i bakhodet, men skal ellers være i god behold, sa Petter Nome i Flyktningerådet til TV 2 Nettavisen tirsdag ettermiddag.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen