Gå til sidens hovedinnhold

FN truer med å forlate Afghanistan

FN truer med å trekke sine ansatte ut av Afghanistan om ikke USA og NATO bedrer sikkerheten i landet. 15 hjelpearbeidere er den siste tiden.

- De land som vil støtte Afghanistan kan ikke lenger lure seg selv, og forvente at vi skal fortsette vårt arbeid under uakseptable sikkerhetsforhold, sier FNs Afghanistan-utsending Lakhdar Brahimi til den britiske søndagsavisen The Observer.

De fleste hjelpeorganisasjonene i landet har bedt sine ansatte om å holde seg i hovedstaden Kabul, skriver NTB.

Har bedt NATO om flere soldater
- Om de virkelig mener at vårt nærvær er viktig, må de også legge forholdene til rette for at vi kan være her. Om ikke, må vi reise vår vei, sier Brahimi.

USA har 10.000 soldater i Afghanistan, men disse vier mesteparten av sin tid til å jakte på Taliban- og al-Qaida-soldater i de sørøstlige delene av landet.

NATO har 5.500 soldater i hovedstaden Kabul, mens rivaliserende krigsherrer og deres militsgrupper regjerer i resten av landet. FN har bedt NATO om å sende flere soldater til Afghanistan, i et forsøk på å etablere trygge forhold også utenfor hovedstaden.

USAs drap på 15 afghanske barn i forrige uke, under to flyangrep som var rettet mot angivelige Taliban-ledere, skjerpet mange afghaneres motstand mot utenlandsk nærvær i landet.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien