Gå til sidens hovedinnhold

Født med føttene feil vei

Jingle (15) har aldri kunnet gå på fotsålene.

Den filippinske jenta Jingle Luis har vært avhengig av krykker hele livet. Det skyldes at hun ble født med en form for klumpfot som gjør at føttene hennes er vridd opp ned.

Den amerikanske kirurgen Randall Owen oppdaget henne da han misjonerte på Filippinene i 2003. Men legen var ikke i stand til å operere jenta uten et legeteam bestående av eksperter.

Fem år senere fikk Jingle endelig tilbud om å opereres på Montefiore Medical Center i New York.

Rotere føttene
Her skal hun gjennomgå flere operasjoner hvor kirurgene skal rotere føttene gradvis tilbake til normal tilstand.

- Jeg aksepterer det, sa Jingle om sin egen tilstand like før operasjonen.

Første operasjon fant sted torsdag og ble omtalt som en suksess. Hun og moren blir boende i New York i påvente av flere operasjoner, melder nyhetsbyrået AP.

Klumpfot er en forholdsvis vanlig fødselsdefekt som forekommer hos én av tusen nyfødte, men normalt så blir føttene rettet ut allerede i spedbarnsalder.

Trodde hun skulle dø
Men Jingle led også av spina bifida, som er en misdannelse i ryggraden, og legene trodde derfor at 15-åringen ville dø i ung alder.

Derfor tok aldri legene seg bryet med å rette ut føttene til Jingle. Men i ettertid har det vist seg at misdannelsen i ryggen var mindre alvorlig enn først ventet.

- De følte at det ikke var verdt bryet med tanke på hennes forventede levealder, så de besluttet å la det ligge, sier kirurg Terry Amaral, som leder operasjonen på jenta.

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen