Gå til sidens hovedinnhold

– Føler meg lurt

Mari fikk leiligheten – men saksbehandleren hennes ville også ha den.

Etter flere budrunder fikk Mari Skarkerud drømmeleiligheten – bare for å oppdage at hennes egen saksbehandler i Gjøvik og omegn boligbyggelag (GOBB) tok den fra henne ved å bruke forkjøpsretten.

Har du blitt lurt i forbindelse med boligkjøp eller boligsalg? Ta kontakt med vaktsjef@nettavisen.no

Forbannet
- Like etter at saksbehandleren hadde tatt fra meg leiligheten gjennom å bruke sin mors forkjøpsrett, fikk jeg en mail fra henne, sier Skarkerud, som først sto fram i Oppland Arbeiderblad.

- Hun nærmest unnskyldte seg og sa hun ikke kunne delta på budrunden som ansatt i GOBB. Men å ta leiligheten på forkjøpsretten, det kunne hun tydeligvis gjøre, sier en forbannet Skarkerud til avisen.

Få timer før fristen for å bruke forkjøpsretten gikk ut, mistet Skarkerud leiligheten. Via venner og familie fant hun ut at det var saksbehandleren som hadde brukt sin mors ansiennitet for å kjøpe den selv.

Skarkerud forteller at hun etter å ha vunnet budrunden, ringte saksbehandleren for å høre mer om hvordan reglene rundt forkjøpsretten fungerte.

– Føler meg lurt
- Hun at leiligheten var kjempefin og at jeg var heldig som hadde vunnet budrunden. Jeg mener det er inhabilitet her, at det er feilen i denne saken. Hun har hatt innsyn hele tiden, så jeg føler meg lurt og har derfor kontaktet advokat.

Sammen med advokaten sendte Mari et brev hvor hun satte spørsmålstegn ved lovligheten, og ba om å la selve overtakelsen bero til saken var bedre belyst, men kontraktsskriving forekom før hun fikk svar.

– Vi stiller også spørsmål ved forkjøpsrett, siden jeg som vinner av budrunden ikke kunne overføre forkjøpsretten fra min mor – men det kunne altså hun, sier Mari, som forteller til OA at hun har blitt fortalt at den biten skal ha gått ordentlig for seg.

Rett håndtert
- Man kan si hva man vil om håndteringen. Men vi har fulgt regelverket og ikke gjort noe klanderverdig, sier administrerende direktør i GOBB, Kjell Emblem, til Nettavisen.

Han er likevel er enig i at saken ikke er fremstår svært positiv for GOBB.

- God reklame er det ikke, men saken er korrekt behandlet. Det å avklare en forkjøpsrett er en veldig kurant sak og det er et regelverk rundt som styrer ut fra ansiennitet. Den som håndterer saken har ingen påvirkning på hvem som skal få leiligheten, sier Emblem og sier det ikke var aktuelt å nekte saksbehandleren å bruke forkjøpsretten sin.

– Trakk seg
- Fra det øyeblikket hun bestemte seg for å legge inn forkjøpsretten, trakk hun seg som saksbehandler, sier Emblem, mens Skarkerud hevder det først skjedde to dager før fristen for forkjøpsretten gikk ut, og at saksbehandleren derfor har hatt full oversikt over hva utviklingen i saken.

Emblem skjønner at Skarkerud føler seg dårlig behandlet, men at det ikke er noe som kan tas hensyn til når forkjøpsretten avklares.

- Eiendomsmekleren hadde nok også følt det var urettferdig dersom hun hadde blitt nektet forkjøpsretten.

Emblem sier at rundt en tredjedel av alle boligene de selger tas på forkjøpsretten

- Mange blir skuffet når det skjer, men de forstår at slik er regelverket. Av våre ansatte kan jeg ikke komme på at noen har tatt en bolig på forkjøpsretten de ti årene jeg har vært leder her.

- Uheldig
Til tross for at det ut fra loven muligens ikke har skjedd feil, mener Eiendomsmeglerforbundet at saken er uheldig.

- Jeg opplever det som veldig uheldig måte å praktisere dette på, og ut fra et etisk syn burde man latt være å gjøre det. God meklerskikk tilsier at man bør være varsom og tenke seg om flere ganger før man opptrer som en måte som oppfattes som etisk umoralsk. Jeg kan forstå at man i en sånn situasjon reagere, dette burde man ikke gjort, sier daglig leder i Eiendomsmeglerforbundet, Christian Dreyer, til Nettavisen.

Mari Skarkerud er dermed fremdeles på boligjakt.

– Det er ikke så mye mer jeg kan gjøre. Vi har sendt et nytt brev til GOBB, for å få svar på selve spørsmålet vi stilte i det første brevet. Jeg synes det er rart det er et regelverk som sier hun ikke kan være med på budrunden, men at hun kan bruke forkjøpsretten, sier Skarkerud.

– Det kunne vært håndtert på en annen måte, dersom hun sa ifra om sin interesse helt fra starten.

Har du blitt lurt i forbindelse med boligkjøp eller boligsalg? Ta kontakt med vaktsjef@nettavisen.no

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken