Gå til sidens hovedinnhold

Følg gisseldramet i Algerie her

- Dette er en svært krevende situasjon for de som har sine kjære, venner og kolleger i området, sier Statoils utenlandssjef.

HTML EMBED

OSLO (Nettavisen og NTB): En islamistgruppe holder rundt 40 gisler på et gassanlegg øst i Algerie, blant dem flere norske Statoil-ansatte.

Den algeriske hæren skal ha forsøkt å ta seg inn på Statoils gassanlegg i Algerie uten å lykkes, melder NTB.

Islamistene som angrep anlegget onsdag morgen, skal være tungt bevæpnet. De stanset et forsøk på å ta seg inn på anlegget fra den algeriske hæren, ifølge det mauritanske nyhetsbyrået ANI.

Ved 21-tiden onsdag kveld opplyste Statoil til TV 2 at fire av 13 nordmenn på anlegget har kommet seg til en militærleir. Det betyr at det er ni nordmenn ved anlegget det ikke er gjort rede for.

- I dag tidlig var 17 Statoil-medarbeidere i og ved anlegget. Av disse er 13 nordmenn. Vi har nå fått informasjon om at fem av de 17 er brakt i sikkerhet i en militærleir i området, sier Lars Christian Bacher, konserndirektør for Utvikling og produksjon internasjonalt i Statoil.

Se pressemelding fra Statoil her.

Fire av de fem er nordmenn, mens den siste er bosatt i Canada. To personer er skadd og skal ha mottatt medisinsk behandling.

- Vi jobber for fullt for å få oversikt og å løse situasjonen, men er dessverre forhindret fra å gi ytterligere detaljer om selve situasjonen, håndteringen av den og de øvrige 12 involverte. Dette av hensyn til sikkerheten for de berørte, sier Bacher.

Han sier de ikke ønsker å flytte på personene som er i militærleiren i frykt for nye angrep.

Satte krisestab
Det norske Utenriksdepartementet satte onsdag morgen krisestab og koordinerer nå sitt arbeid med andre berørte land. Statoil har mobilisert sin beredskapsorganisasjon og har opprettet et pårørendesenter i Bergen.

To personer skal være drept i angrepet, en algerier og en brite, melder myndighetene i Algerie.

Flere land er berørt, og i tillegg til Norge har USA og Canada bekreftet at deres statsborgere er involvert.

Islamistgruppen skal ha krevd at 100 fengslede islamister settes fri, melder nyhetsbyrået AFP.

Algeriske myndigheter har gjort det klart at de ikke forhandler med terrorister, melder TV 2.

- Alvorlig situasjon
- Situasjonen i Algerie er i kveld alvorlig og uoversiktlig. Jeg kan bekrefte at 13 nordmenn er involvert i gisselsituasjonen på og ved anlegget, sa statsminister Jens Stoltenberg på en pressekonferanse i Oslo klokka 19.

Senere opplyste altså Statoil at fire av disse nordmennene hadde kommet seg i sikkerhet i militærleiren og at det dermed var ni nordmenn blant demm som fortsatt holdes som gisler.

Stoltenberg kunne på pressekonferansen ikke opplyse hvor mange gisler det er snakk om totalt. Selv hevder islamistene å ha tatt 41 vestlige gisler, blant dem sju amerikanere.

Sender team til Algerie
Stoltenberg opplyste at UD nå sender et utrykningsteam til Algerie for å bistå og støtte ambassaden.

Stoltenberg sa at han og utenriksminister Espen Barth Eide har vært i kontakt med flere berørte land. Eide har blant annet hatt samtaler med utenriksministeren i Alglerie.

- Vi ønsker på dette tidspunktet ikke å spekulere i hvem som står bak og hvilke motiver de har. I kveld er oppgaven å få våre landsmenn trygt hjem, og sørge for at ingen menneskeliv går tapt, sa Stoltenberg.

Han beskrev det som en av de alvorligste gisselsituasjoner Norge har vært involvert i.

Nyhetsbyrået Dernieres Nouvelles D'Algerie skriver at dette er det største antallet utenlandske gisler som er tatt i Algerie siden februar 2003.

Myndighetene i USA bekrefter at amerikanske borgere er blant gislene.

Truet med å sprenge i lufta
Det var onsdag morgen at gassanlegget i In Aménas i Algerie, der Statoil er en av operatørene, ble angrepet av terrorister. De tok etter kort tid kontroll over anlegget og skal ha truet med å sprenge det i luften.

Islamistene har uttalt at de angrep og okkuperte gassanlegget på grunn av Algeries støtte til Frankrikes offensiv mot opprørere i Mali, melder nyhetsbyrået ANI.

Det befant seg 17 Statoil-ansatte på anlegget da angrepet kom, 13 av dem nordmenn, tre lokale og en kanadier. Fire Statoil-ansatte kom seg unna og skal være i sikkerhet i en militærleir.

- Situasjonen er uavklart og veldig uoversiktlig, sa Statoils Per Christian Bacher, sjef for utenlandsvirksomheten, om gisseldramaet på en pressekonferanse selskapet holdt klokka 17.

Bistår pårørende i Bergen
Bacher sier at sikkerheten til de ansatte i Algerie nå står i fokus og at Statoil derfor ikke vil gi mange opplysninger om det som skjer. Han kunne ikke si noe om situasjonen for de 13 som fortsatt befinner seg på In Aménas-anlegget.

Statoil har etablert et pårørendesenter i Bergen.

Statoil har vært i kontakt med familiene til de involverte i løpet av dagen.

- Dette er en svært krevende situasjon for de som har sine kjære, venner og kolleger i området. Vi gjør det vi kan for at de skal få oppfølging og informasjon fortløpende, og vi bistår på alle muligheter vi kan, sier Lars Christian Bacher.

Pårørendesenter
Det er etablert et pårørendesenter i Bergen, der det også blir gitt tilbud om krisehjelp.

Pårørende kan kontakte Statoil på telefon 800 83 003.

In Amenas er et våtgass-felt som er operert av et joint venture mellom Sonatrach, BP og Statoil.

- Vi har god kontakt og godt samarbeid med norske og algeriske myndigheter i det som er en internasjonal situasjon, sier Bacher.

Beredskapsnivået er hevet på Statoils anlegg i Algerie, og i enkelte andre land der Statoil har viksomhet, som følge av situasjonen i In Amenas.

Statoil har innført reiserestriksjoner i regionen og relevante sikkerhetstiltak. UD har oppdatert sin landinformasjon om Algerie.

Her er hovedpunktene i det pågående gisseldramaet:

* Inntrengere angrep gassproduksjonsanlegget In Aménas i Algerie onsdag klokka 06.50 norsk tid (klokka 05.50 lokal tid) og tok etter kort tid kontroll over anlegget. Statoil er en av operatørene, sammen med BP og det nasjonale selskapet Sonatrach.

* Det befant seg 17 Statoil-ansatte på anlegget da angrepet kom, 13 av dem norske. Fire Statoil-ansatte kom seg unna og i sikkerhet. To nordmenn ble lettere skadd i angrepet.

* Klokka 19 onsdag kveld sa statsminister Jens Stoltenberg at situasjonen fortsatt er uavklart.

* Nyhetsbyrået Dernieres Nouvelles D'Algerie (DNA) meldte onsdag kveld at terroristene holder 41 gisler.

* Nyhetsbyrået APS meldte at det totalt er snakk om i overkant av 20 gisler.

* To utenlandske statsborgere, en av dem britisk, skal være drept, melder BBC News.

* En islamistbevegelse som kaller seg La katiba des moulathamines skal ha ringt nyhetsbyrået ANI og sagt at de sto bak angrepet på gassanlegget.

* Gruppen ledes angivelig av Mokhtar Belmokhtar - med kallenavnet den enøyde, som brøt ut av al-Qaida, melder The Guardian.

- Preger hele Statoil
- Vi har en gisselsituasjon på vårt anlegg med våre ansatte involvert, og det preger hele Statoil, sa Per Christian Bacher på en pressekonferanse på Forus i Stavanger klokka 17.

Han beskrev det som den alvorligste situasjonen Statoil har vært i.

Gisseltakerne advarer mot et væpnet angrep for å få satt gislene fri. En slik aksjon vil få «tragiske følger», heter det i advarselen, melder NTB.

En ikke navngitt gisseltaker sa ifølge det mauritanske nyhetsbyrået ANI onsdag kveld at islamistene var omringet av sikkerhetsstyrker.

Kommentarer til denne saken