Gå til sidens hovedinnhold

Følg orkanen direkte her

Valgkampmøter må avlyses, og flyavganger innstilles.

HTML EMBED

Følg utviklingen av orkanen i det interaktive kartet ovenfor, eller i bunnen av saken.

Orkanen Sandy - av noen døpt «Frankenstorm» - truer USA midt i innspurten til valgkampen, og president Barack Obama og utfordrer Mitt Romney - som ligger svært jevnt på meningsmålingene - avlyser flere valgkampmøter. Meteorologene advarte søndag med at Sandy har kraft i seg til å bli den største stormen som noensinne har truffet USA.

Den vil møte to andre kraftige værsystemer og uvikle seg til en farlig hybrid, ifølge ekspertene.

- 375.000 mennesker skal evakueres fra lavtliggende områder i New York i påvente av orkanen Sandy, sier ordfører Michael Bloomberg på en pressekonferanse.

- Stort og farlig
President Obama ber folk langs kysten ta faren på alvor og følge rådene fra myndighetene.

- Sandy er et stort og farlig uvær, sier men forsikret befolkningen om at han følte seg trygg på at ressursene som trengs er på plass. Samtidig advarte han om at det kreves omfattende og rask respons når uværet slår til.

- Vi vil skjære igjennom papirmølla, og vi skal ikke kjøre oss fast i en masse regler, sa Obama.

- Skolen hasteinnkalte
Den norske utvekslingseleven Per Graversen (16) går på en privatskole i Tarrytown i delstaten New York. Allerede torsdag fikk elevene på skolen advarsel om at orkanen Sandy kunne treffe New York innen få dager. Fredag ble det innkalt til hastemøte på skolen for å få orientering om den stadig mer truende orkanen.

- Rektor ga oss beskjed om at trær vil falle over gater og kutte strømmen. Han anbefalte elevene om å kjøpe inn nødvendige forsyninger før stormen kom, sier Graversen til Nettavisen.

Graversen forteller at det søndag blåser kraftig utenfor, men enn så lenge forholder han seg rolig.

- Vi venter nå i spenning på hva som skjer, og jeg følger med på i hvilken retning stormen beveger seg. Det er fortsatt sjanse for at den endrer retning. Det jeg bekymrer meg mest for er at jeg venter besøk fra mor og bestemor, og nå er det hele usikkert, for stormen kan ramme infrastrukturen.

Se video fra stranden før stormen. Artikkelen fortsetter under.

HTML EMBED

Kjenner du noen, eller er du selv berørt av stormen? Kontakt Nettavisen her!

Rammer trafikken
Søndag meldes det om innstilte flyavganger, og i New York undergrunnsbanen, busser og tog stå stille fra klokken 19 lokal tid, melder guvernør Andrew Cuomo ifølge NTB. I tillegg skal offentlige skoler stenges fra mandag morgen.

Bloomberg understreker at evakueringen fra kystområder på City Island, Coney Island og Battery Park City er obligatorisk.

Det er ventet at Sandy rammer millionbyen mandag, men mange håper fortsatt at den vil endre kurs.

- Hvis den snur er det flott – virkelig flott. Men hvis ikke, så må vi være forberedt, sier guvernør Andrew Cuomo.

Vanlig folkeliv på Manhattan
På Manhattan er folkelivet som det pleier være en søndag ettermiddag, sier konsul Hedda Werenskiold ved Norges konsulat i New York til NTB.

Werenskiold, som også er sikkerhetsansvarlig, sier hun så langt bare har fått telefon fra en nordmann i New York som har hatt spørsmål om orkanen Sandy.

- Vårt budskap til nordmenn her er å følge nøye med på lokale nyhetssendinger og sørge for å ha tilstrekkelig proviant og for minst 72 timer, sier hun.

Langs det østlige USA forbereder amerikanske myndigheter seg på å sikre befolkningen best mulig opp mot det voldsomme uværet. Orkanen Sandy har allerede tatt minst 66 liv i Karibia.

Hamstrer mat
Bloomberg har oppfordret innbyggerne til å gå til anskaffelse av viktige forsyninger, og søndag formiddag var innbyggerne i full gang med å hamstre matvarer og batterier fra byens supermarkeder.

35-årige Sandra Martinez var ute på jakt etter vann og stearinlys.

- Hvis orkanen virkelig rammer her, blir det en katastrofe, sier hun til nyhetsbyrået AFP.

Det bor rundt 8,5 millioner mennesker i New York.

60 millioner kan bli rammet
Rundt 60 millioner amerikanere fra Østkysten til Great lakes kan bli rammet av sterk vind, regn, flom og snø fra uværssystemet som venter å treffe land tirsdag, melder CBS News

Sandy er mammutstormen som allerede har krevd flere liv i Det karibiske hav, og som er ventet å ramme en tredjedel av USA.

- Vi anslår at mellom 50 og 60 millioner mennesker kan bli rammet, sier Louis Uccelini ved National Oceanic and Atmospheric Administration til CBS.

Ekspertene sier det ikke er avgjørende med hvilken styrke Sandy når land. Den sjeldne hybridstormen som følger vil kunne føre til ødeleggelser over 1300 kilometer. Det er erklært unntakstilstand fra North Carolina og opp til New England.

Drar til Washington
President Barack Obama avlyser to valgmøter neste uke på grunn av orkanen. Etter et valgkamparrangement i Youngstown i Ohio mandag reiser Obama tilbake Washington for å følge med overvåkingen av orkanen, melder NTB via AFP.

Mitt Romney skulle etter planen ha drevet valgkamp i Virginia søndag, men dette ble avlyst på grunn av Sandy.

Sandy var lørdag en kategori 1-orkan med en vindhastighet på i overkant av 33 sekundmeter.

FØLG UTVIKLINGEN DIREKTE MED MELDINGENE FRA NATIONAL HURRICANE CENTER:

HTML EMBED
new TWTR.Widget({ version: 2, type: 'search', search: 'from:NHC_Atlantic since:2012-10-28', interval: 6000, title: 'National Hurricane Center', subject: 'Analyser, prognoser og varsler', width: 480, height: 150, theme: { shell: { background: '#8ec1da', color: '#ffffff' }, tweets: { background: '#ffffff', color: '#444444', links: '#1985b5' } }, features: { scrollbar: false, loop: true, live: true, hashtags: true, timestamp: true, avatars: true, toptweets: true, behavior: 'default' }}).render().start();

FØLG UVIKLINGEN I INTERAKTIVT KART:

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken