Gå til sidens hovedinnhold

- Folk skjønner ikke Drillo

Tippeliga-stjerne oppgitt over fotballfans som ikke har peiling.

Han ledet Norge til 2. plass på Fifa-rankingen og to strake VM-sluttspill på 90-tallet.

Nå er Egil Drillo Olsen tilbake.

Noen fryder seg. Andre holder ikke igjen med skepsisen sin.

- Jeg synes forbundet har valgt en rar løsning, det burde være mulig å hente noe annet. Men når inkompetente folk skal finne ny landslagssjef, så ender det opp sånn, sa Kjetil Rekdal onsdag til TV 2 Sporten.

- Spar oss for Drillo, skriver TV 2-ekspert Frode Olsen i en sterkt kritisk blogg.

EM-suksess
Stridsspørsmålet: Fungerer fortsatt Drillo-stilen? Eller er den utgått på dato?

Men til de som ikke tror - en rekke yngre Tippeliga-stjerner mener faktisk at den holder mål. I massevis. De har nemlig sett at den fungerer. Og det for bare noen få år siden.

Vi må til sommeren 2003. Drøye fem år etter Norges fantastiske seier over Brasil i Marseille. Vi må til EM-sluttspillet for G19-landslag.

Ståle Solbakken hadde ledet Norge trygt gjennom innledningsspillet noen måneder før. Så forsvant han. Egil Drillo Olsen overtok. Hvordan skulle dette gå? Drillo-stilen var jo ifølge mange noe som tilhørte fortiden, og overhodet ikke måtte hentes frem igjen.

Men noe må Drillo åpenbart ha.

Drillo-stilen fungerte nemlig fortsatt.

I mellomspillet avanserte Norge og Drillo etter et gruppespill mot Nederland, Hellas og Ungarn. Så var det EM-sluttspillet. Norge var i gruppe med Italia, Portugal og Liechtenstein.

- Vi spilte kompromissløs Drillo-fotball hele tiden, sier Drillo til Nettavisen.

- Og ja, det fungerte også da.

Til slutt var det kun milimetre som skilte Norge fra en EM-semifinale. I åpningskampen mot vertsnasjonen Italia ble det tap etter at den nåværende Roma-stjernen Alberto Aquilani avgjorde kampen på et straffespark i siste minutt.

Norge slo så Liechtenstein, men var avhengig av seier mot Portugal i siste gruppekamp. Det startet bra, og Daniel Fredheim Holm og Olav Tuelo Johannessen ga Norge en 2-0-ledelse. To portugisiske mål etter hvilen sørget imidlertid for 2-2. Dermed var Norge utslått med minste mulige margin.

Oppgitt Brann-ess
Norge var altså milimetre fra et sjeldent godt resultat på juniornivå.

- Folk forstår egentlig ikke hva Drillo-stilen er for noe, sier Branns Petter Vaagan Moen oppgitt til Nettavisen.

Han var en av de sentrale spillerne på Norges lag.

- Det er veldig mange som bare har generell peiling på fotball. Men hvis du ser internasjonalt, på Manchester United eller Chelsea, så står de opp og trykker til når de kan. Så legger de seg ned når de må. I tillegg er de uhyre flinke til å benytte seg av de bruddene de får. De utnytter ubalanse hos motstanderen. Det er det Drillo-stilen også handler om, sier han.

- Jeg husker at vi var veldig solide. Vi møtte gode tekniske ballbesittende lag, men fikk veldig mange brudd på gunstige områder i banen. Under Drillo har man enkle retningslinjer å forholde seg til, men vi hadde et eget spill også. Det var lov å bruke kreativiteten sin. Jeg har bare positive erfaringer med Drillo, fortsetter han.

Rune Jarstein stod i mål i EM-sluttspillet.

- Det fungerte veldig bra. Drillo vet hva som fungerer, har klare meninger og er en mann alle respekterer, sier RBK-keeperen til Nettavisen.

Må være lojale
- Et klokt valg å ansette Drillo, sier Vikings Trond Erik Bertelsen, som også spilte under Drillo på G19-landslaget – og senere også hadde han som trener i Fredrikstad.

- Hvis alle er lojale mot den type fotball Drillo ønsker, så kan det bli mange gode resultater fremover, fastslår han.

Spillere som Jone Samuelsen (Viking), Trond Olsen (Bodø/Glimt) og Daniel Fredheim Holm (Vålerenga) var også med i EM, og Norges nye landslagstrener glemmer ikke VIF-spissen.

- Han var ett år yngre enn de andre, men etter å hatt ham der var jeg helt sikker på at han kom til å bli Norges neste store spiller.

- Hvor sikker er du på at det du står for fortsatt fungerer?

- Det er jeg trygg på.

Blir flere nye
Han lover langt på vei mange nye navn når han skal presentere sin første tropp 27. januar, spillerne som skal møte Tyskland borte 11. februar. Navn vil han imidlertid ikke diskutere.

- Men jeg skal innrømme at jeg er ute etter en kreativ spiller. Jeg er også svak for hurtige spillere. Og ekstrem hodestyrke er heller ikke å forakte.

- Tor Hogne Aarøy?

- Jeg har hørt navnet. Han har spisskompetanse han, ja. Jostein (Flo) er jo litt gammel også nå. Men Myggen er i gang igjen da. Vi får vel se, sier han og gliser.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken