Norske myndigheter får skarp kritikk for måten de behandlet skadelidende pasienter etter forsøket med meningokokkvaksinering for tolv år siden.

I en ny rapport framlagt tirsdag ettermiddag får Folkehelseinstituttet flengende kritikk blant annet for ikke å ha informert om risikoen ved vaksineringen, i den hensikt å få høyere deltakelse.

Sumo: Se innslag på TV 2 Nyhetene

Folkehelseinstituttet visste mer om risiko, også «ukjent» risiko for alvorlige komplikasjoner, enn det som ble formidlet i informasjonsmateriellet. De benyttet også skolehelsetjenesten for å ufarliggjøre vaksineforsøket, skriver Dagens Medisin.

Det mistenkes at flere personer fikk sykdommen myalgisk encefalopati (ME) som resultat av vaksineringen. Ifølge utvalg ledet av Olav Gjerløv Aasland visste Folkehelseinstituttet informert og bistått mulige skadelidte, noe de burde. I stedet har myndighetene bevisst trenert erstatningssaker i opp til flere år.

- Jeg vil på vegne av den nåværende ledelsen be om unnskyldning overfor de deltakere som ikke ble møtt og fulgt opp på en tilfredsstillende måte. I iveren etter å løse et alvorlig helseproblem, tok ikke prosjektledelsen nok hensyn til kritiske røster og meldinger om mulige bivirkninger og skader, sier Direktøren for Folkehelseinstituttet Geir Stene-Larsen til Dagens Medisin.