Gå til sidens hovedinnhold

Folket feirer i Tripolis gater

- Det er en fest i den libyske hovedstaden, sier journalister i Tripoli.

Libyske opprørere har rykket inn i sentrum av hovedstaden Tripoli søndag kveld, og tusenvis av sivilister har strømmet ut i gatene for å feire.

Etter seks måneder med stillstand i borgerkrigen, skal opprørerne ha klart å overta kontrollen i hovedstaden, melder Al Jazeera.

Dette innebærer i så fall at oberst Muammar al-Gaddafis 42 år lange styre er over. Det er ennå uklart nøyaktig hvor diktatoren har søkt dekning, melder nyhetsbyrået AP. Men alt tyder på at han befinner seg i hovedkvarteret sitt i hovedstaden.

- Spesialstyrker beskytter Gaddafi
Ifølge nyhetsbyrået AFP, pågår det harde kamphandlinger ved Muammar al-Gaddafis hovedkvarter i Tripoli mandag morgen. Stridsvogner skal ha blitt observert på vei bort fra hovedkvarteret.

Den arabiske avisen Al Arabiya melder mandag formiddag at spesialstyrker beskytter Gaddafis residens.

Ifølge en talsmann for opprørerne, pågår det fortsatt harde kamper flere steder i Tripoli. Talsmannen hevder Gaddafis styrker fortsatt har kontroll over 15 til 20 prosent av hovedstaden.

Dette legger imidlertid ikke noen demper på feststemningen i Tripolis gater.

- Det er en fest i den libyske hovedstaden i kveld. Folket har kontroll over byen. De har besluttet at plassen skal hete Martyrplassen, som er det originale navnet. De roper: «Vi er fri» og skyter på plakater av Gaddafi, sier Al Jazeeras korrespondent Zeina Khodr, som befinner seg på Den grønne plassen.

Symbolsk plass
Den grønne plassen har under hele borgerkrigen vært åstedet for velregisserte demonstrasjoner til støtte for Gaddafi. Men nå har altså opprørerne overtatt kontrollen over den symbolske plassen.

- Det er en kjempefest som pågår nå på Den grønne plassen, sier Sky News’ korrespondent Alex Crawford.

- De river ned alle plakatene av Gaddafi og river ned alle de grønne nasjonalflaggene, sier Crawford.

Opprørerne skal ha møtt lite motstand da de rykket vestover i hovedstaden.

- Det er hundrevis av folk i gatene, og de fleste er væpnet. De fleste er krigere som har kommet ned fra fjellområdene vest i Libya. De kom inn i hovedstaden for noen timer siden. Og med hjelp fra opprørerne inne i byen, har de maktet å frigjøre byen fra regjeringen, sier Al Jazeeras korrespondent.

- Har pågrepet Gaddafis sønner
Opprørerne skal ifølge ubekreftede meldinger ha pågrepet Gaddafis sønn, Saif al-Islam. Aktor for Den internasjonale straffedomstolen, Luis Moreno-Ocampo, sier han har blitt informert om arrestasjonen.

Saif al-Islam står tiltalt for tortur og drap på sivile i Den internasjonale straffedomstolen.

En av Gaddafis andre sønner, Muhammad, snakket i telefonen med den arabiske TV-kanalen Al Jazeera mens opprørere omringet hjemmet hans. Dette førte til at sønnen måtte overgi seg til opprørerne.

Den tredje sønnen Saadi skal også ha blitt pågrepet, hevder opprørerne.

- Når det gjelder de fire andre sønnene, så tror vi de enten skjuler seg eller har flyktet, sier koordinator for Den nasjonale overgangsrådet, Guma El-Gamaty, melder CNN.

Al Jazeera melder at opprørerne skal ha stormet huset til Gaddafis datter Aisha, men det er uklart om hun er pågrepet. Aisha er tidligere FN-ambassadør, og var én av advokatene til Saddam Hussein.

Sør-Afrika: - Vi hjelper ikke Gaddafi
Det har i morgentimene mandag versert flere rykter om at Sør-Afrika skal bistå Gaddafi med å flykte fra Libya og innvilge ham asyl i landet.

Men dette avvises på det sterkeste av sørafrikanske myndigheter.

- Vi vet ikke hvor oberst Gaddafi befinner seg, men vi antar at han fortsatt er i Libya, sier minister for internasjonale relasjoner og samarbeid i Sør-Afrika, Maite Nkoana-Mashabane, til Al Jazeera.

- Skal vi begynne å spekulere på om han ønsker å komme til Sør-Afrika? Nei, det skal vi ikke.

- Kanskje du vet noe som jeg ikke vet, fordi jeg vet absolutt ingenting, sier ministeren.

- 1300 drept
Gaddafis informasjonsminister, Moussa Ibrahim, sier at kamphandlingene i hovedstaden, som har pågått siden klokken tolv norsk tid søndag, har så langt krevd 1300 menneskeliv. 5000 skal være skadd i kampene, melder BBC.

USAs president Barack Obama sa i en tale natt til mandag at Gaddafi må innse at slaget er tapt.

- Framtiden til Libya ligger nå i hendene til det libyske folket, sa Obama.

Men Gaddafi og hans næreste støttespillere hevder imidlertid at de fortsatt har mange soldater på sin side.

- Vi har tusenvis av soldater, sier informasjonsministeren Moussa Ibrahim.

Gaddafi skal angivelig ha tusenvis av væpnede tilhengere i Tripoli, men mange av dem skal ha overgitt seg til opprørerne.

Ifølge ubekreftede meldinger, skal Gaddafis personlige livvakter ha lagt ned våpnene sine.

- Bistått «væpnede gjenger»
Ibrahim anklager Nato for å ha bistått «væpnede gjenger» med luftstøtte. Han sa i en uttalelse lørdag at Gaddafis regjering er innstilt på å forhandle med Det nasjonale overgangsrådet (NTC). Men på søndag oppfordret Muammar al-Gaddafi i en TV-tale sine tilhengere til å «rense» byen ren for opprørere.

- Hvordan kan dere tillate Tripoli å bli okkupert nok en gang? Forræderne har banet vei for okkupasjonsstyrkene og latt dem rykke inn i Tripoli, sa Gaddafi.

Leder for den politiske komiteen i Det nasjonale overgangsrådet, Fathi al-Baja, sier offensiven mot Tripoli har vært planlagt i tre måneder i samråd med Nato og opprørere, som befant seg inne i hovedstaden.

Nato trappet opp luftangrepene mot Gaddafis militærposisjoner i Tripoli torsdag og fredag, mens de sovende opprørercellene i hovedstaden slo til lørdag.

- Det er gledelig
Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier det er gledelig at opprørerne ser ut til å ha fått overtaket i Tripoli.

«Vi er vitne til Gaddafi regimets fall, det er gledelig,» skriver Støre på Twitter.

Men Støre understreker at den spente situasjonen i Libya ikke er over.

- Dette er ikke slutten på den politiske prosessen, og kanskje heller ikke på de oppgjørene Libya skal ha. Så situasjonen må følges meget nøye gjennom dagen og uka som kommer, sier utenriksministeren til NRK.

Se video av opprørerne som tar kontroll over hovedstaden natt til mandag.

HTML EMBED
Reklame

Dette er klærne kjendisene bruker i 71 grader nord

Kommentarer til denne saken