– Jeg er egentlig for sliten til å dra til K2 nå. Helst ville jeg ha ventet.

Det skal avdøde Rolf Bae ha fortalt journalist Sindre Bø i Fri Flyt før klatreturen i K2 som endte med hans død fredag. Så sent som 4. juni kom Bae tilbake fra en strabasiøs tur til toppen av Great Trango Tower (6286 moh) i Pakistan.

- Rolf hadde nettopp kommet tilbake fra en vanskelig tur i Trango (...), da jeg snakket med ham. Han var lite motivert til å gå på K2 akkurat da, var sliten, sier journalist Bø til Stavanger Aftenblad.

Bø snakket med den kjente klatreren i juni i år. Hans siste intervju kommer på trykk i den kommende utgaven av bladet.

Fredag døde Rolf Bae i forsøket på å nå toppen av K2. Hans kone, Cecilie Skog (34), nådde toppen sammen med turkamerat Lars Nessa (29).

Ga seg
Rolf Bae hadde snudd 25 minutter fra toppen, og var på vei nedover fjellveggen da han falt i døden.

Kona Cecilie Skog skal ha sagt at ektemannen «bare ble borte» i fjellveggen.

Hva som egentlig skjedde er usikkert, men faktum er at Bae av en eller annen grunn avbrøt toppstøtet. Skog og Nessa fortsatte deretter til toppen. På vei ned igjen tok de igjen Bae i tauet, og valgte å gå forbi.

- Hvorfor Rolf snudde før toppen vet vi ikke, men vanligvis er det fordi man ikke føler seg sprek nok til å fortsette. Rolf var en uselvisk person og kan ha sett at han sinket de andre, sier pressetalsmann Bjørn Sekkesæter til Nettavisen.

Dro for å støtte kona
I intervjuet forteller Rolf Bae at turen til Trango var langt farligere enn han hadde trodd, og at han ikke ville gjort det om igjen. K2-turen ble han med på fordi dette var en veldig viktig prosjekt for ham og kona Cecilie Skog. Drømmen om K2 hadde vært en gammel drøm for de begge.

- For ham var det en selvfølge å reise ned og hjelpe henne og de to andre med å nå toppen, sier Bø til avisen.

«Jeg liker meg ikke når jeg ikke kan påvirke situasjonen. Når mine beslutninger ikke påvirker omgivelsene. Da er man på lykke og fromme. Enhver idiot kan spille russisk rulett (...) Uflaksfaktoren kan man ikke påvirke. Selv ikke verdens beste fjellklatrer er trygg for en fallende steinblokk eller snøras» sier Bae i intervjuet med Fri Flyt.

Var ikke informert
Venn og pressetalsmann Simen Mørdre var ikke klar over at Bae følte seg sliten.

Visste du at Bae følte seg sliten?

- Nei, det gjorde jeg ikke, sier han til Nettavisen.

Han synes ikke Rolf virket sliten før ekspedisjonen.

- Det er vanskelig å si hvor lang tid kroppen trenger for å restituere seg, men jeg snakket med Rolf den dagen han dro nedover og han virket i form da. Han hadde fordel av at han var akklimatisert med høyden, sier han.

Det var bare litt over en måned mellom de to ekspedisjonene, men Mørdre tror ikke det var for kort tid mellom de to ekspedisjonene.

- Jeg tror Rolf var godt forberedt. Det er ikke så mange som har den kapasiteten, men jeg tror Rolf hadde den. Det er ikke uvanlig med flere turer på ett år, sier Mørdre.