Den 20. og nest siste etappen av årets Tour de France var samtidig etappen der hele rittet skulle avgjøres.

Med 2,38 minutter opp til sammenlagtleder Chris Froome var colombianske Nairo Quintana den eneste med en realistisk sjanse til å stjele sammenlagtseieren fra briten, og de knallharde kilometerne opp Alpe d’Huez, det siste fjellet på etappen, var de kilometerne som skulle avgjøre rittet.

Og med ni kilometer igjen satte Quintana inn støtet.

- Krise for Froome

Det var naturligvis en enorm avstand som skulle tilbakelegges, og sjansene var små, men colombianeren gjorde et ærlig forsøk på å hente igjen hele forspranget opp til Froome.

- Nå er det krise for Chris Froome, sa TV 2s Johan Kaggestad da colombianeren begynte å legge farlig mange meter mellom seg og briten.

Men selv om avstanden stadig ble større, etter hvert opp i et minutt, ble det etter hvert klart at Quintana «kun» måtte kjøre for etappeseieren. I tet var det franskmannen Thibaut Pinot som lå alene, og avstanden mellom de to krympet stadig.

Tok klatretrøya også

Dersom Quintana klarte å ta igjen Pinot, kunne han også dra i land den prikkete klatretrøyen, noe som ville være et godt plaster på såret for tapet for Froome i sammenlagtkonkurransen.

Men det klarte ikke Quintana.

I mål var det 18 sekunder som skilte Pinot og colombianeren. I stedet var det Chris Froome som også hentet hjem klatretrøya.

I mål var briten 1,38 bak Pinot. Det holdt greit til sammenlagtseier i Tour de France, og altså også den prikkete klatretrøya.

Froome er den første siden Eddy Merckx i 1970 som vinner både sammenlagtseieren og klatretrøya i samme utgave av Tour de France.

- Jobbet hardt som et lag

- Dette var perfekt. Det er en herlig følelse. Vi har jobbet så hardt som lag gjennom de siste ukene for å klare dette, sier Froome ifølge NTB etter målgang.

Han sier at den 110 kilometer lange etappen føltes som om den var 300 kilometer lang.

- I dag handlet det kun om å kontrollere det inn og å ikke sprekke helt. Vi visste at Quintana kom til å være sterk. Men selv om vi hørte på radioen at han fikk stadig flere sekunder, så ble avstanden til mål kortere og kortere.

Spanske Alejandro Valverde, Quintanas lagkamerat i Movistar, kom i mål sammen med Froome, og blir nummer tre i årets Tour de France.

Sjarmøretappe

Søndag går avslutningsetappen opp Champs-Élysées av stabelen. Det er som kjent en «sjarmøretappe», der ingen angiper rytteren som har vunnet sammenlagt.

Likevel blir det en spennende etappe sett med norske øyne, ettersom både Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen har ambisjoner om å bite fra seg opp den franske hovedstadens paradegate og sikre den prestisjefulle avslutningsseieren.