Gå til sidens hovedinnhold

For dette fikk han 1,2 millioner i erstatning

- Det tok to timer før jeg lærte å slutte å hyle av smerte.

(AN.no): Mannen i 40-årene ble utsatt for et torpedoangrep ved et småbruk utenfor Trondheim.

Han fikk presset en kniv mot strupen, balanserende på kanten av stupet av et steinbrudd. Han var sikker på at han skulle dø.

- Jeg var helt sikker på at de skulle dytte meg utfor, har saltenmannen tidligere uttalt til Avisa Nordland.

I stedet fikk han en lapp - med et beløp torpedoene krevde han skulle betale.

Rifle og brekkjern
Han ble lurt til det nedlagte gårdsbruket. Og forsøkte stikke av, men snublet.

- Da jeg snudde meg så jeg en person i vinduet som siktet på meg med en rifle og tre menn med finlandshette kom ut av døren med brekkjern og hjulvinge.

De slo meg i hodet og overkroppen, satte på meg håndjern og dro meg inn på badet hvor de festet meg med et belte til noen rør. Så slo de igjen. Skrek jeg slo jeg mer. Det tok to timer før jeg lærte å slutte og hyle av smerte, forklarte småbarnsfaren og IT-gründeren.

- De tavng meg til å oppgi mine foreldres adresse, min brors adresse, hvor mine barn bor. De truet med å drepe dem. Jeg ble utsatt for lekehenrettelser flere ganger og de slo til de ble slitne.

- Sadistisk tortur
Tre år etter marerittnatta fikk han diagnosen posttraumatisk stresslidelse (PTSD), en kronisk tilstand som kan oppstå etter langvarige psykisk skade.

Selv statsadvokat Per M. Schjetne, som var aktor i tortursaken, hadde ikke vært borti en slik sak tidligere.

- Det er sjelden vi ser så alvorlig legemsfornærmelse og frihetsberøvelse, sa han til Avisa Nordland.

Gjennom sju timer ble han slått og sparket så vanvittig at også Høyesterett karakteriserte hendelsen som "meget sadistisk tortur".

3.623 ofre
Torturofferet ble etter hvert tilkjent 1,2 millioner kroner i voldsoffererstatning.

- Det er den største enkelterstatningen jeg har vært med å saksbehandle, sier Svenn Larsen som er bestyrer på Rådgivningskontoret for kriminalitetsofre i Salten.

På landsbasis ble det i 2012 utbetalt 297.250.729 kroner til 3.623 voldsofre.

- Det er tallene. Men bak nakne siffer ligger det til dels dramatiske hendelser og tragiske skjebner. Det er menneskene jeg først og fremst forholder meg til, sier Larsen.

Utjevner likheten
Rådgivningstjenesten for kriminalitetsofre har fungert i ti år. Det startet som et prøveprosjekt. Det nasjonale hovedkontoret ligger i Vardø.

- En voldsutøver får umiddelbart både én og to advokater ved sin side. Offeret ligger der, nedslått gata, og også etterpå ganske alene. Vi forsøker å utjevne ulikheten. Og behovet er økende.

Denne saken er levert av Avisa Nordland.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler

Kommentarer til denne saken