Gå til sidens hovedinnhold

For dyrt å redde liv

Midtdelere i betong hindrer dødsulykker. Men nå blir de for dyre, mener Statens vegvesen.

Betongblokkene som skiller motgående kjørefelt har reddet mange liv siden de kom i 2001. Nå kan det imidlertid bli stoppt, fordi de blir for dyre.

- I begynnelsen ble de satt opp på relativt brede veier. Nå er det bare de smale veiene igjen, sier seksjonsleder Finn Harald Amundsen i Statens vegvesen til Nettavisen.

Midtdelerne i betong kostet opprinnelig omkring 2500 kroner per meter. Problemet er at mange av veiene er så smale at kostbare utbedringstiltak må til før betongblokkene kan settes opp.

For dyrt
- På de siste strekningene som nå er vedtatt utbygd med slike, er kostnaden kommet opp i cirka 15.000 kroner per meter. Da kan man lure på om ikke det er andre tiltak som er mer lønnsomme, sier Amundsen.

Eksempler på slike tiltak er brede felt mellom de motgående kjørefeltene der det ikke er lov å kjøre. Man freser opp asfalten i cirka en meters bredde midt i veien. Bilister som kommer ut på dette feltet, vil høre en romlende lyd. Så er det bare å håpe at de får svingt bilen tilbake i tide. Dette tiltaket er på langt nær så sikkert som betongblokkene.

- Disse feltene gir langt dårligere sikring mot møteulykker. Men spørsmålet vi står overfor, er om vi heller skal velge dårligere sikring på lengre strekninger, fremfor god sikring på korte strekk, sier Amundsen.

Han opplyser at man til samme pris kan sikre 20 – 30 ganger så lange strekninger med oppfreste midtfelt, som med midtdelere i betong.

Må utbedre veien
Årsaken til at betongdelerne er blitt så dyre, er at man på smale veier må sikre passasje for uttrykningskjøretøyer. Skulle en stor bil sperre et felt, kommer ikke annen trafikk forbi. For å løse dette problemet, må man gjøre veien bredere. Da blir det fort dyrt.

Betongdelerne har vært en kjempesuksess siden man startet utplasseringen for fem år siden. På de strekningene der de er satt opp, har antall ulykker gått ned med 80 prosent.

Reklame

Nå er det superpriser på Pondus-album