Gå til sidens hovedinnhold

- For mye testosteron i Forsvaret

Politikerne har vært for feige. Derfor er det for få kvinner i Forsvaret, mener landstillitsvalgt Axel Sjøstedt.

OSLO MILITÆRE SAMFUND (Nettavisen): Mandag var Axel Sjøstedt til stede da forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen holdt sitt nyttårsforedrag om Forsvaret.

Strøm-Erichsen understreket at en kvinneandel på sju prosent blant vervede og offiserer er altfor lavt, og etterlyste en debatt om verneplikt for kvinner.

- Er det noen god grunn til at ikke de best kvalifiserte unge kvinner også skal få delta på lik linje med unge menn? spurte hun.

Feige
- Det er flott at Strøm-Erichsen personlig har engasjert seg i dette, sier landstillitsvalgt Axel Sjøstedt.

I løpet av de siste fem årene har Norge hatt to kvinnelige forsvarsministere. Likevel er andelen kvinner i førstegangstjeneste på skarve fire prosent.

- Politikerne har vært feige i forhold til å sette inn tiltak for å få flere kvinner inn i Forsvaret, mener han.

Fra neste år får alle norske kvinner tilbud om å delta på sesjon. I foredraget reiste Anne-Grethe Strøm-Erichsen spørsmålet om det ikke også er på tide å vurdere verneplikt for kvinner.

Virker ikke
Axel Sjøstedt mener det ikke er tvil om at verneplikt for kvinner må komme.

- Dagens ordning for å rekruttere kvinner virker ikke. Enten må vi avskaffe verneplikten, eller la den gjelde for begge kjønn. Verneplikten er en overlegen modell, mener Sjøstedt.

Han tror den mest effektive måten å trekke kvinner til Forsvaret på er å vise at ungdom trives under førstegangstjenesten.

- Ungdommen i Forsvaret trives bedre og bedre. Mange sier de føler at de får noe igjen for tjenesten, sier Sjøstedt.

Stramt
I foredraget sitt sa forsvarsministeren at det stramme arbeidsmarkedet gjør det vanskeligere å rekruttere yrkessoldater til Forsvaret.

- Vi skal ikke beholde verneplikten bare på grunn av et stramt arbeidsmarked, og tjenesten er fortsatt frivillig for kvinner. Men det man ønsker seg i Forsvaret er en mer moderne organisasjon, sier Strøm-Erichsen til Nettavisen.

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka