Gå til sidens hovedinnhold

- Forby olje? Det har jeg ikke sagt

Dementiet var ikke langt unna da VG siterte finansministeren på at olje kan bli forbudt.

Finansdepartementet var raskt ute med dementiet da Norges største avis i en reportasje fra Bali i dag siterte finansminister Kristin Halvorsen (SV) på at olje kan bli en verdiløs råvare og i verste fall forbudt.

- Det har ministeren ikke sagt, lød den klare og tydelige beskjeden i en pressemelding fra departementet.

På trykk i VG - og etterhvert som klippsak i flere medier - var Halvorsen sitert på at klimaforhandlingene og miljøavgifter kan rokke ved verdien av olje.

- En kan se for seg en situasjon i fremtiden hvor i verste fall olje kan bli forbudt og settes i null, sa Halvorsen ifølge VGs papirutgave.

Men dette var altså feil. Og statsråden har heller ikke sagt at det er snakk om å redusere utvinningstakten i petroleumssektoren. Det eneste hun har antydet, stadig ifølge Finansdepartementet, er at tempoet i utlysning av nye områder kan bli et tema i forhandlinger om en ny regjeringsavtale.

Ifølge Finansdepartementet pekte Halvorsen i intervjuet med VG på at det på Bali-konferansen er stor oppmerksomhet rundt det internasjonale energibyrået beregninger som viser at verden vil være avhengig av fossile brensler i overskuelig framtid.

- Per i dag utgjør det cirka 80 prosent av energibruken. Prognosen viser at dette kan øke til 90 prosent i 2030 uten klimatiltak. Selv i et scenario med effektive tiltak vil nivået være over 70 prosent 2030. Nettopp derfor er CO2-rensing en satsing for regjeringen, forklarer Finansdepartementet i pressemeldingen.