Gå til sidens hovedinnhold

Forbyr First Price-salami

Mattilsynet har funnet salmonella-bakterier i flere uåpnede pakker First Price-salami.

- Bakterien Salmonella Kedougou er påvist i flere uåpnete pakker av First Price salami dansk type i 250 grams pakninger, opplyser Mattilsynet på sine hjemmesider.

Danskepølse
Tilsynet nedlegger omsetningsforbud med øyeblikkelig virkning for «First Price salami dansk type». Dersom du har slike salamipølser liggende, bør du umiddelbart kaste dem eller levere dem tilbake der de ble kjøpt. Dersom du spiser dem, kan du få mage-/tarminfeksjon.

«First Price salami dansk type» merket med disse numrene, er de du bør holde deg unna:

  • L 61211, merket «best før 1.10.2006»
  • L 61151, merket «best før 1.10.2006»
  • L 61221, merket «best før 1.10.2006»
  • L 62021 merket «best før 10.12.2006»

- Mattilsynet distriktskontor i Trondheim er i løpende kontakt med produsenten Grilstad Fabrikker for å gjennomgå produksjonsrutiner og ingredienser som inngår i salamipølsen for å avdekke hvordan produktet har blitt tilført den sykdomsfremkallende bakterien, skriver Mattilsynet.

Flere varer kan være infisert
Også de øvrige distriktskontorene i Mattilsynet arbeider aktivt med smitteoppsporingsarbeidet ved å gjøre prøveuttak av aktuelle matvarer og å foreta pasientintervjuer etter anmodning fra kommunehelsetjenesten.

Selv om Salmonella Kedougou er funnet i salami produsert ved Grilstad Fabrikker i Trondheim, vil Mattilsynet i samarbeid med Folkehelseinstituttet fortsette å lete etter andre smittekilder. Årsaken er at det også kan finnes andre infiserte matvarer i omsetning.

- Grunnen er at resultatene av undersøkelsene foreløpig ikke kan utelukke at mistanke kan rettes mot flere produkter enn den salamipølsen som Mattilsynet nå har forbudt omsetning av, skriver tilsynet.

Normalt ikke alvorlig
Til sammen 35 personer rundt om i Norge var søndag morgen bekreftet smittet med den spesielle Salmonella-varianten Salmonella Kenougou.

Gjennom de siste tyve årene har vi i Norge hatt tre større tilfeller av innenlands salmonella-smitte der mange mennesker ble smittet av en og samme kilde. De infiserte produktene viste seg å være henholdsvis sort pepper, sjokolade og fiskegrateng. Alle gangene var det et komplisert sporingsarbeid som måtte gjøres for å finne smittekilden. Også denne gang kan Folkehelseinstituttet og Mattilsynet stå ovenfor en komplisert situasjon. Selv om et smittet produkt er identifisert, må også andre mulige spor følges videre.

Ifølge Folkehelseinstituttet får omtrent 1500 personer i året diagnosen mage-/tarminfeksjon med Salmonella. Som oftest blir pasientene friske av seg selv. Rundt 80 prosent blir smittet i utlandet, og ofte er ikke sykdommen spesielt alvorlig - mange blir ikke en gang syke nok til at de synes det er nødvendig å oppsøke lege.

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken