Gå til sidens hovedinnhold

Forbyr utegående høns

Norske bønder må holde fjærkre innendørs etter at Mattilsynet i dag skjerpet tiltakene mot fugleinfluensa.

Høner som legger økologiske egg er vant med å trekke frisk luft i hønsegården. Men fra og med i morgen må de holde seg innendørs.

- Ja, vi følger rådene fra Mattilsynet, så i morgen vil ikke disse hønene slippe ut, sier leverandørkontakt Gro Thørud hos eggleverandør Norgården til TV 2 Nettavisen. Norgården er markedsledende på økologiske egg og har fire produsenter, de fleste med bestander på rundt 5.000 høns. Alle ligger på Østlandet og rammes nå av forbudet mot utegående høns.

Høyrisikoområder
Norske myndigheter har definert hele landet med unntak av Vestlandet og Trøndelag og nordover som som høyrisikoområder. Det betyr at fjørfe i Rogaland, Agderfylkene, Vestfold, Buskerud, Telemark, Østfold, Akershus/Oslo, Hedmark og Oppland heretter må holdes innendørs.

- Jeg følger utviklingen nøye og er i tett dialog med Mattilsynet. Jeg er trygg på at de faglige rådene jeg har fått og at de vedtakene som nå settes i gang er vel tilpasset den alvorlige situasjonen som er i ferd med å utvikle seg i forhold til dyrehelsa, sier Terje Riis-Johansen, landbruks- og matminister, ifølge en pressemelding fra departementet.

EU bekymret
Det var på et møte i EU-kommisjonen i går det ble drøftet videre tiltak for å forebygge og bekjempe en videre utbredelse av fugleinfluensa.

Utviklingen av sykdommen i Europa og særlig det bekreftede tilfellet av fjørfeinfluensa sør for Moskva har satt EU i høyeste beredskap.

Norske myndigheter var representert på møtet ved avdelingsdirektør Keren Bar-Yaacov fra Mattilsynet og avdelingsdirektør Steinar Svanemyr fra Landbruks- og matdepartementet.

Trapper opp kontroll
Mattilsynet vil fortløpende vurdere om det er behov for andre tiltak utover å forby frittgående høns. Man har allerede bedt Tolletaten å trappe opp kontrollen for å hindre ulovlig innførsel av fjørfe og fjørfeprodukter, heter det i pressemeldingen fra Landbruks- og matdepartementet.

Reklame

Vi har testet 20 påskeegg - sjekk hvilke som får best karakter

Kommentarer til denne saken