Under den kalde krigen fungerte Einar Førde som Ap’s bak-kanal mellom Norge og Sovjetunionen, skriver Dagbladet.

Kontakten var klarert av daværende utenriksminister Knut Frydenlund og forsvarsminister Thorvald Stoltenberg.

- Det er som en krimhistorie som dekker en meget spennende periode i Einar Førdes liv. Hans rolle ble vurdert som politisk nødvendig. Men hvis omfanget av Førdes KGB-kontakt hadde blitt brettet ut den gangen, i det politiske klimaet som da hersket, kunne det blitt ødeleggende for Førde som politiker og for Ap, sier forfatteren av biografien om Førde, Tor Obrestad, til Dagbladet.

Thor Viksveen som var politisk sekretær for Knut Frydenlund i perioden 1973-75, og en god venn av Førde, sier til avisen at biografien tar livet av buskpratet om at Førde hadde ikke legitime KGB-kontakter.

- Han hadde en rolle som brubygger mellom øst og vest i en kald tid som var ønsket av dem som hadde ansvaret for utenriks- og sikkerhetspolitikk, som kan ha hatt stor betydning, sier han.

At Førde og flere andre unge politikere på 60-tallet og utover hadde møter med sovjetiske diplomater, er godt kjent, men det er omfanget og kjennskapet fra utenriksminister, forsvarsminister og landets etterretningstjeneste som er nytt. I Obrestads biografi kommer det frem at Førde hadde i alt 50-60 møter med KGB-agenter, skriver Dagbladet.