VIKINGSKIPET (Nettavisen): Når nærmere 6000 ungdom samles til en annerledes påskefeiring på Hamar i forbindelse med datapartyet The Gathering (TG), er det få ting som er så viktig for arrangørene at dette skal være et helt rusfritt arrangement.

Les også: Nå er årets nerdefest i gang

I fjor stilte politiet opp med to narkotikahunder for å sikre at det ikke var narkotika på arrangementet. I år er antallet hunder doblet til fire.

- Skal føle seg trygge
- Årsaken til at vi kjører så hardt på dette er at TG skal være et rusfritt arrangement. Jeg som sikkerhetsansvarlig synes det er viktig at når foreldrene sender barna sine på dette, så skal de være sikre på at det er rusfritt, forteller sikkerthetsansvarlig Carl Henrik Myhre til Nettavisen.

Når så mange ungdommer samles på et sted er det ikke til å unngå at noen ikke holder seg til reglene.

- Men historisk sett tar vi veldig lite, typisk færre enn personer hvert år, og det er en veldig liten andel i forhold til rusbruken generelt, påpeker Myhre.

- Kun ett tilfelle
Hundene har drevet på med søk i hallen siden klokken 13 onsdag ettermiddag, og så langt har de fire hundene gjort ett funn.

- Det var tre personer som ble tatt med til sammen et par gram marihuana, sier Myhre.

De tre ble ført ut av salen, og utvist fra arrangementet.

- Trener opp hundene
Arrangemenentet er ganske enestående i sitt slag i Norge, og hallen er svært høylytt og det florerer av et utall antall lukter. For hunder er ikke dette optimale forhold. Politiet bruker derfor arrangementet til en viss grad til å trene.

- Den ene hunden som er her i år er her for å trenes opp, mens et par andre er av de aller beste som en kan finne. Vi har et svært godt forhold til politiet, og det virker som om vi har et godt læringsutbytte av hverandre, mener sikkerhetssjefen.

- Men hvordan tar deltakerne det at det går hunder rundt og sniffer på plassene deres?

- De aller fleste tar dette veldig positivt, og så er det også slik at de politibetjentene som er her, er her fordi de synes det er gøy og de har lyst. Det er omgjengelige folk, som liker å komme i kontakt med mennesker og som småprater godt med deltakerne, sier Myhre.

Han forteller om en episode for et par år tilbake da en politimann klarte å overbevise en deltaker som ville kose litt med hunden at det tar dem rundt to år å lære de opp til å snuse frem datavirus.

- Vi har et felles mål om at deltakerne her skal ha det trygt og hyggelig, påpeker sikkerhetssjefen.

Politimannen Geir Ove Bakke sier seg helt enig, og mener hundene har det bra i hallen.

De deltakerne som blir tatt med narkotika blir meldt til politiet.

- De vi tar er ikke velkommen på våre arrangementer i fremtiden, slår Myhre fast.