Gå til sidens hovedinnhold

Forgiftet på luksushotell i Dubai

Legene trodde det var et hjerteinfarkt, men i realiteten var det en drapsliga som sto bak dødsfallet.

20. januar ble Hamas-kommandant Mahmoud al-Mabhouh (50) funnet død på sitt hotellrom på luksushotellet Al Bustan Rotana i Dubai. Legene erklærte ham død på stedet og slo fast at et hjerteinfarkt var dødsårsaken.

Men ni dager senere, etter at blodprøver ble sendt til analyse i Paris, ble det funnet spor etter gift.

En drapsliga hadde forgiftet 50-åringen med et narkotikum som forårsaket et hjerteinfarkt, ifølge The Times. Deretter hadde de forlatt hotellrommet og hengt opp et «ikke forstyrr»-skilt på døren.

Anklager Mossad
Den palestinske islamistiske gruppen Hamas, som tok over kontrollen på Gazastripen sommeren 2007, har beskyldt den beryktede israelske etterretningstjenesten Mossad for å stå bak drapet.

Mabhouh var en av grunnleggerne av al-Qassam-brigaden, som er militærfløyen til Hamas. Ifølge etterretningskilder i Midtøsten hadde Mabhouh ansvar for smugling av våpen fra Iran inn til Gazastripen. Han forlot Gaza i 1989 og flyttet til Damaskus.

Mabhouh skal ha reist fra Damaskus til Dubai med et falskt pass tidligere denne måneden. Ifølge kilder skal han ha blitt forfulgt av agenter helt fra han satte sine føtter på flyet i Damaskus.

Israel har tidligere anklaget Mabhouh for å stå bak bortføringen av to israelske soldater, Avi Sasportas og Ilan Saadon, som senere ble drept.

- Drapet skal hevnes
Offisielle Hamas-tjenestemenn besøkte familien til den avdøde Mabhouh på Gazastripen like etter drapet. De sverget overfor de pårørende at drapet skulle hevnes.

De offisielle Hama-tjenestemennene hevder Mabhouh ikke er det første offeret som er blitt utsatt for drap av Mossad.

Hamas har varslet straks omfattende hevnaksjoner for drapet mot israelske tjenestemenn i Europa, men dette er blitt tonet ned av noen Hamas-representanter.

- Vi forbeholder oss retten til å besvare denne kriminelle handlingen på et passende tidspunkt og sted. Vi i Hamas vil understreke at vår slagmark er i de palestinske landområder og at vår kamp med fienden er i Palestina, og ikke på utenlandsk grunn, sier en høytstående Hamas-medlem, Khalil al-Hayya, skriver The New York Times.

Israelske myndigheter har så langt ikke kommentert truslene.

Kommentarer til denne saken