Gå til sidens hovedinnhold

Forhandler om fred i Norge

Myndighetene og kommunistopprørerne på Filippinene møtes i neste måned i Norge for formelle fredsforhandlinger, ifølge president Gloria Arroyo.

Detaljene for forhandlingene er utarbeidet av forhandlere fra regjeringen og kommunistpartiet på Filippinene, i samarbeid med norske myndigheter, opplyser Arroyo.

- Jeg vil få rose begge sider for arbeidet, og takke den norske regjering for vennlig assistanse og støtte, heter det i en kunngjøring fra den filippinske presidenten.

Hun understreker samtidig at landets væpnede styrker i tiden framover vil stå i høyeste beredskap, og slå ned på væpnede aksjoner fra Folkets nye hær (NPA) som er kommunistenes væpnede ving.

Det siste året har Norge, som også har spilt en viktig rolle i blant annet fredsforhandlingene på Sri Lanka, vært vertskap for flere innledende samtaler mellom filippinske myndigheter og kommunistopprørerne.

Bekrefter
Pressetalsmann Karsten Klepsvik i Utenriksdepartementet bekrefter overfor NTB at Norge kan bli tilrettelegger for forhandlingene som etter planen skal finne sted mellom filippinske myndigheter og kommunistpartiets organisasjon National Democratic Front i midten av februar.

- Filippinenes regjering skrev under på en felles erklæring mandag. National Democratic Front ventes å skrive under i løpet av kort tid. Da vil man ha grunnlag for en ny runde med forhandlinger. Men partene har ennå ikke bestemt at de vil ha Norge som tilrettelegger av forhandlingene, og det er ennå ikke bestemt hvor forhandlingene vil finne sted, sier Klepsvik.

Smigre velgerne
Åtte mennesker ble drept og ni ble såret da NPA-soldater gikk til angrep mot en kraftstasjon sør for Manila sist helg.

Militære kilder tror også at opprørerne nå forsøker å fylle kassen før valget 10. mai ved å presse folk som ønsker å stille som kandidater for penger og kreve "krigsskatt" fra næringslivet i områdene der de står sterkt.

Samtidig hevder opprørerne at Arroyos motiv for å starte fredsforhandlinger nå er å sikre velgernes støtte innen valget den 10. mai.

Også politiske analytikere på Filippinene mener at Arroyos kunngjøring er et ledd i å smigre seg inn hos velgerne.

- Personlig tror jeg ikke disse fredssamtalene vil løse opprørsproblemene, sier analytikerne Earl Parreno til nyhetsbyrået Reuters.

- De to partene står på hver sin pol.

Fjerne merkelapp
Arroyo lovet å gjenoppta fredsforhandlingene ta hun tok over som president etter korrupsjonsdømte Joseph Estrada i januar 2001, men droppet planene fem måneder senere etter at opprørere drepte flere parlamentarikere.

En talsmann for opprørerne, Gregorio Rosal, sa i forrige uke at NPA bare vil sette seg ned ved forhandlingsbordet dersom myndighetene fjerner merkelappen "terrorister" fra bevegelsen.

(NTB)

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai