Gå til sidens hovedinnhold

- Forhåndsdømmer for å vise handlekraft

Advokat beklager utviklingen.

Sex-anklager rammer fra tid til annen alle partier.

Torsdag ble det kjent at en lokallagsleder i FpU er anmeldt for voldtekt - og dermed permittert fra partiet.

Elden: - Føler de må forhåndsdømme
Advokat med møterett for Høyesterett, John Christian Elden, beklager situasjonen:

- Det er leit at vi har kommet i en situasjon der politiske partier føler de må forhåndsdømme for å vise handlekraft og vise at de er på påståtte ofres side, sier Elden til Nettavisen NA24.

Han presiserer at «det er et mektig våpen for å påvirke demokratiet ved å bli kvitt politiske eller personlige uvenner».

- Uskyldige til de er dømt
Elden er opptatt av at rettsvernet må gjelder for politikere, på lik linje med alle andre:

- Prinsipielt bør politikere som andre i samfunnet anses uskyldige før de eventuelt er dømt.

Han synes det er spinkelt at det kun stilles krav til anmeldelse - før man feies av banen:

- Om man skal suspenderes, bør i alle fall ikke en anmeldelse være nok, men minimum en siktelse, sier den profilerte forsvareren.

Aarebrot: - Praktisér sølibat
Professor ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot, sier til Nettavisen NA24 at FpU praktiserer loven strengere enn rettssystemet.

- Her er partireglementet strengere enn loven. Du får sanksjoner idet anklagen blir fremmet, det er nesten noe nordkoreansk over det, sier Aarebrot til Nettavisen NA24 - og synes det er «klokt» med et så entydig regelverk.

- Men det betyr at, hvis du ønsker en politisk karriere, må du praktisere sølibatet. Konsekvensen av disse strenge reglene, er at du blir «rettsløs» i møte med eventuelle falske anklager også: Så - det er veldig dumt å ha sex i partiarrangement, i et lukket rom med to personer, hvor det ofte er umulig å bevise hva som har skjedd etterpå, sier Aarebrot.

Les også: FpU-leder anmeldt
Les også: - Umulig for meg å bli gjenvalgt

- «Rettsløs» i møte med eventuelle falske anklager
- Frp og FpU praktiserer et så strengt regelverk fordi de vil unngå «sexskandaler», som ikke minst media griper begjærlig etter, sier Aarebrot - og legger til:

- Det betyr at, hvis du ønsker en politisk karriere, må du praktisere sølibatet. Konsekvensen av disse strenge reglene, er at du blir «rettsløs» i møte med eventuelle falske anklager også: Så - det er veldig dumt å ha sex i partiarrangement, i et lukket rom med to personer, hvor det ofte er umulig å bevise hva som har skjedd etterpå, sier han.

Du får sanksjoner idet anklagen blir fremmet, det er nesten noe nordkoreansk over det.

- Sjekk opp damer andre steder
Professoren synes ikke dette er for prippent:

- Her er det viktigste å kjenne til partilovene. Det burde ikke være vanskelig for unge fremadstormende menn å sjekke damer på helt andre arenaer, mener han.

Kommentarer til denne saken