Gå til sidens hovedinnhold

Forhindrer Valverde-gransking

Spania får ikke anledning til å gjøre som Italia – utestenge Alejandro Valverde.

Den italienske olympiske komité (CONI) har suspendert den spanske stjernesyklisten Alejandro Valverde (29) i to år, en dom som foreløpig kun gjelder i Italia. Verken Spania eller det internasjonale antidopingbyrået Wada har gjort det samme.

Spania er rett og slett ikke i stand til det, forteller landets sportsminister Jaime Lissavetzky til AS.

Var ikke forbudt
– CONI har fått tilgang til bevis som tilbakeholdes fra oss, forklarer Lissavetzky.

Italienerne har funnet ut at blodprøvene som ble tatt av Valverde da Tour de France i fjor sveipet innom Italia, har samme DNA som en av de kodemerkede blodposene som ble funnet i den spanske Operasjon Puerto-etterforskningen i 2006.

Ingen av de dopingmistenkte syklistene som var involvert i Operasjon Puerto ble straffet, ettersom det spanske lovverket den gang ikke forbød doping. CONI fikk imidlertid tilgang til informasjon fra Operasjon Puerto på grunn av en glipp. En assistent hos den spanske dommeren var i saken ga CONI tilgangen mens dommeren var bortreist.

Det er disse bevisene som Spanias sportsminister gjerne skulle hatt tilgang til.

Venter på CAS
Alejandro Valverde bedyrer sin uskyld og har anket den italienske utestengelsen til Idrettens Voldgiftsrett (CAS) i Lausanne fordi han mener at CONI ikke har den nødvendige myndighet til å utestenge ham.

– Vi får vente og se hva CAS sier. Vi forsvarte Valverde da vi måtte det i fjor, da de forsøkte å hindre ham i å delta i VM uten noen beviser, og CAS dømte i hans favør. Nå er situasjonen annerledes, sier Jaime Lissavetzky.

Valverde vant rittene Dauphine Libere, Klasika Primavera og Volta a Catalunya tidligere i år. Han får ikke deltatt i Tour de France i år, ettersom rittets 16. etappe er innom Italia.

Sjekk siste sportsnytt her!

Kommentarer til denne saken