Gå til sidens hovedinnhold

Forlenger bevæpning av politiet og endrer skudd i kammeret-praksis

Forlenger bevæpningen, men gjør endringer i våpenhåndtering. Nå skal våpen og ammunisjon bæres adskilt.

Justisdepartementet opplyser onsdag at den midlertidige bevæpningen av politiet forlenges og at det samtidig gjøres endringer i bevæpningsmodellen. Nå skal ammunisjon og våpen bæres adskilt.

I sommer ble det klart at politiets våpenpraksis gikk ut på at tjenestevåpenet, pistolen P30L fra Heckler & Koch, ikke bare bæres med ammunisjon, men at det bæres ladd, slik at skuddet ligger klart i kammeret.

Den nye bevæpningsmodellen vil bli iverksatt så fort opplæring er gitt, heter det i en pressemelding fra Justisdepartementet.

- Politidirektoratet har søkt om forlengelse av den midlertidige bevæpningen basert på trusselvurdering og fraværet av tilfredsstillende risikoreduserende tiltak. Jeg mener det er nødvendig å forlenge den midlertidige bevæpningen basert på Politidirektoratets anbefaling. Jeg ser også frem til å motta deres utredning av elektrosjokkvåpen som risikoreduserende tiltak, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (FrP) ifølge en pressemelding.

PRESSEMELDING FRA JUSTISDEPARTEMENTET:

Basert på den faglige anbefalingen fra politiet, forlenges den midlertidige bevæpningen til 10. desember 2015. Bevæpningen innebærer at våpen og ammunisjon bæres adskilt, slik POD har foreslått. Ny bevæpningsmodell vil bli iverksatt av politiet så snart nødvendig opplæring er gitt.

Overrasket kritiker

Jan Tore Berg-Knutsen, president i Norges Skytterforbund, kritiserte i sommer politiets skudd i kammeret-praksis. Nå er han overrasket over at politiet ikke bare endrer den praksisen, men slår fast at ammunisjon og våpen skal bæres adskilt.

- Jeg hadde vært komfortabel med at man ikke lenger bærer skudd i kammeret, men at ammunisjonen er i våpenet, men at det ikke bæres ladd. Nå velger man å gå enda lenger. Dermed er de ankepunktene vi hadde hensyntatt til de grader, sier Berg-Knutsen til Nettavisen.

- Politiets våpenhåndtering vil nå være på linje med den praksisen vi har i skyttersporten, sier Berg-Knutsen.

Berg-Knutsen sier han er tilhenger av en generell bevæpning av norsk politi.

Bevæpning i snart ett år

Politiet har vært midlertidig bevæpnet siden 24. november 2014. Årsaken er en trusselvurdering gitt av Felles kontraterrorsenter i oktober i fjor. Trusselbildet og de tiltak det er gitt samtykke til, bygger på analyser fra PST og anmodninger fra POD.

Ifølge Dagbladet er det flere kilder som uttrykker forundring over den endringen som nå kommer.

Omstridt skudd i kammeret-praksis

I sommer ble det klart at politiets våpenpraksis går ut på å bære våpenet ladd med skudd i kammeret til enhver tid. Det betyr at ammunisjon sitter i og at ladegrep er tatt når tjenestevåpenet ligger i hylsteret. Våpenet er dermed skyteklart idet det trekkes opp. Fra flere hold er det stilt spørsmål ved denne praksisen.

President Jan Tore Berg-Knutsen i Norges Skytterforbund og generalløytnant Robert Mood var blant flere som har reagert på denne praksisen.

- Det å gå med skarpe patroner i kammeret til enhver tid er like høy beredskap som norske soldater har når de er i ferd med å gå inn i kampoperasjoner i utlandet, uttalte Mood til Nettavisen 3. august.

Les også: Derfor var politiet taus om kule i kammeret-praksis

Flere vådeskudd-hendelser satte fart i debatten i sommer, og 18. september måtte politiet igjen tåle søkelys på sin våpenhåndtering da en politimann trakk våpen og skjøt en kvinne som angrep en gutt med kniv i bydelen Grønland i Oslo.

Saken etterforskes av Spesialenheten for politisaker.

Da Justisdepartementet sist forlenget den midlertidige bevæpningen av politiet, trakk justisminister Anders Anundsen (Frp) fram tryggheten og sikkerheten til borgerne som én viktig grunn til bevæpning.

- Vi er opptatt av at politiet skal ha det verktøyet som er nødvendig, sa Anundsen, samtidig som han understreket at ubevæpnet politi skal være regelen.

Den gangen sa politidirektør Odd Reidar Humlegård at Politihøgskolen skal utrede bruk av elektrosjokkvåpen som et supplerende tiltak.

Bevæpningen av politiet har hele tiden vært omstridt. Denne uken ba SV på Stortinget om at midlertidig bevæpning av politiet ikke kan vare lenger enn ett år uten et vedtak i Stortinget.

Reklame

Kun i dag: 30 prosent på alt hos Christiania Glasmagsin

Kommentarer til denne saken