Gå til sidens hovedinnhold

Fornøyd SAS-eier

Næringsminister Odd Eriksen sier han er fornøyd med innflytelsen Norge har i SAS.

- Jeg er komfortabel både med eierskapet og måten det utøves på, sier Eriksen til TV 2 Nettavisen. Han sier regjeringen ikke har noen planer verken om å kjøpe seg opp eller selge seg ned i selskapet i forhold til dagens eierandel på 14,3 prosent.

- Men får du brukt eierskapet?
- Ja, det føler jeg. Alle større strategiske beslutninger blir grundig diskutert blant eierne.

- Så du er ikke maktesløs?
- Nei, men det er slik at beslutninger tas på ulike nivåer. Noen er tillagt generalforsamlingen, noen til styret, og noen er rent administrative. Vi er eier i konsernet, og har ikke direkte innflytelse på beslutninger i datterselskaper, sier Eriksen - med henvisning til at det var datterselskapet SAS Technical Services som bestemte å legge ned verkstedet på Sola.

Eriksen sendte brev og ba om at avgjørelsen ble utsatt - uten å bli hørt.

Frykter ikke rute-kutt
Eriksen sier han har hatt jevnlige samtaler både med toppsjef Jørgen Lindegård og med styreformann Egil Myklebust den siste tiden, men hevder dette er ordinære samtaler som ville funnet sted uansett. Han benekter å ha kalt styreleder Myklebust «inn på teppet» i kjølvannet av Sola-saken og alt det andre bråket i SAS den siste tiden.

- Ingen med 14,3 prosent eierandel kaller en styreleder inn på teppet, sier Eriksen. Han forteller at han har fått forsikring både fra Jørgen Lindegård og Egil Myklebust om at ingen av SAS' ruter i Norge vil bli avviklet.

- Det stoler jeg på, sier Eriksen - som ikke ser noen grunn til at den svenske statsministeren Gøran Perssons kone, Anita Steen, må ut av SAS-styret.

- Det er valgkomiteen som kommer med forslag, og hun ble nylig valgt av generalforsamlingen. Det forholder vi oss til, sier han.

- Er det aktuelt å kjøpe seg opp i SAS?

- Det foreligger ingen planer om verken å kjøpe oss opp eller selge oss ned. Skal det være aktuelt, må jo også noen ville selge, jeg har ikke registrert at det er en problemstilling for noen av eierne, sier han.

- Men hva om regjering ble tilbudt en eller flere aksjeposter. Ville dere vurdert det?

- Det er en hypotetisk problemstilling jeg ikke ser noen grunn til å gå inn i.

Reklame

Kun i dag: 30 prosent på alt hos Christiania Glasmagsin

Kommentarer til denne saken