Gå til sidens hovedinnhold

Forsøkte å drepe karikaturtegner

Muhammed-tegneren Kurt Westergaard angrepet med kniv og øks i sitt eget hjem i går kveld.

Jyllands-Postens 74 år gamle karikaturtegner ble ved 22-tiden fredag kveld utsatt for et attentatforsøk, skriver Jyllands-Posten.

Gjerningsmannen har bånd til Al-Qaida, ifølge dansk etterretning, melder NTB.

Barnebarnet i huset
Westergaard er mannen bak de mest omstridte av Muhammed-karikaturene som i 2005 og 2006 førte til omfattende protester i mange muslimske land.

Angrepet skjedde i hans hjem i Viby J, nær Århus, da en mann brøt seg inn i hjemmet hans og forsøke å drepe Westergaard med en kniv og en øks.

Hans barnebarn på fem år var tilstede i huset under angrepet.

Skjøt inntrengeren
Gjerningsmannen ble skutt av politiet på vei ut av huset, men han overlevde. Han er nå innlagt på sykehus.

Ifølge politiet er mannen 28 år gammel, og av somalisk opprinnelse.

Han er nå siktet for drapsforsøk mot Kurt Westergaard og en politimann.

- Det var uhyggelig
28-åringen klarte først å slå i stykker et vindu i en dør i Westergaards bolig. Deretter skal han ha gått amok og forsøkt å angripe tegneren, som søkte tilflukt i et såkalt sikringsrom.

- Jeg trakk meg tilbake i sikringsrommet da han kom inn i huset. Jeg skjønte at jeg ikke kunne matche ham. Så jeg varslet politiet, forteller en rystet Westergaard til avisa Jyllands-Posten.

- Det var uhyggelig. Det viktigste er jo at jeg husket å tenke meg om og kom i sikkerhet. Men det var nære på, sier tegneren.

Terrororganisasjon
Ifølge danske etterretning er angrepet terrorrelatert, og gjerningsmannen har tette forbindelser til den somaliske terrororganisasjonen al-Shabaab og deler av Al-Qaida.

Gjerningsmannen mistenkes dessuten for å ha vært involvert i terrorrelaterte aktiviteter i Øst-Afrika og for å være en del av et terrorrelatert nettverk med tilknytning til Danmark.

Politiets Etterretningstjeneste skriver i en pressemelding at angrepet «nok en gang bekrefter den terrortrusselen som er rettet mot Danmark og mot tegneren Kurt Westergaard i særdeleshet»

Kommentarer til denne saken