Gå til sidens hovedinnhold

Forsoning for forfatterkjemper

Etter at Mario Vargas Llosa smelte til Gabriel Marcia Marquez i 1976 har de to tidligere bestevennene vært uttalt på hver sin side.

Konflikten mellom de to kjempene innen verdenslitteraturen har vært gjenstand for en rekke spekulasjoner i åresvis.

Slo kameraten rett ned
Men i løpet av de 31 år krangelen har vart, har verken Mario Vargas Llosa eller Gabriel Garcia Marquez åpnet munnen og snakket om hva som skjedde da førstnevnte nærmest slo Garcia Marquez rett ned i full offentlighet.

Nå, i anledning den 80 år gamle Gabriel Garcia Marquez' jubileum, virker det som om det fiendtlige forholdet er i ferd med å tine opp. Vargas Llosa har tillatt at deler av et svært rosende essay han skrev om førstnevntes store roman «Hundre års ensomhet» blir trykket i en spesialutgave av romanen.

- Vargas Llosa har brutt isen...det er et godt tegn, sier en håpefull Jaime Bernal, medlem av det columbianske akademi for språk til AFP.

Litterære giganter
Mario Vargas Llosa har skrevet romanene «Paradiset på det andre hjørnet», «Dommedagskrigen» og sist «Bukkefesten», mens Gabriel Garcia Marquez er mest kjent for «Hundre års ensomhet» og «Kjærlighet i koleraens tid». Sist kom han med biografien «Alle mine triste horer».

De to litterære kjempene var inntil 1976 bestevenner, og nesten som brødre å regne. De var begge svært begeistret for Castro og Guevara, men det er antatt at både det at de politisk skilte veier kan ha vært en årsak.

De fleste biografer har ikke kommet til bunns i saken, men trolig handler det også om at Garcia Marquez rådet Vargas Llosas kone til å forlate ham på grunn av utroskap.

Eksplosiv cocktail
- Sex, affærer, politikk og ære og berømmelse, er en eksplosiv blanding, sier Garcia Marquez' engelske biograf, Gerald Martin til AP.

Krangelen har fascinert Sør-Amerika og internasjonale litterære kretser i over 30 år. Så gjenstår det om de to blir forlikt før det er for sent.

Reklame

Nå er det superpriser på Pondus-album