Nettavisen har de siste dagene skrevet om den norske økonomien som i 2015 kan gå i underskudd.

En fallende oljepris kan føre til at Norge for første gang kan ende opp i en situasjon hvor man ikke overfører penger til oljefondet, men faktisk må bruke penger som er i fondet.

- Jeg tror at den æraen vi nå går inn i vil bli mye mer lik de 500 andre millioner europeerne. Ser man hva som skjer der så er det null rente og lav vekst, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika.

Les egen sak: Norges største suksess kan bli en saga blott

Les også: Siv mister halve inntekten

- Indikatorer vi nå opplever er et forvarsel. Den virkelige store smellen vil komme om noen få år, sier Christian Tybring-Gjedde til Nettavisen.

- Først når folk mister pensjonen og velferdsgodene vil de reagere, men da er det for sent, sier han.

Han vier deler av boken sin, «Mens orkesteret fortsetter å spille», til å beskrive et tenkt scenario der økonomisk kollaps vil ramme velferds-Norge fra alle kanter. Han mener at norsk økonomisk politikk må snu fort hvis ikke hans scenario skal bli virkelighet.

Innvandring
Tybring-Gjedde mener at innvandringen til Norge må begrenses kraftig. Dette ble det også skrevet om da boken kom ut i november.

Les egen sak: Slik vil han stenge Norges grenser
Les også: Så mye koster én asylsøker

Den gang fikk Tybring-Gjedde forventet motbør fra sin erkerival Marie Simonsen i Dagbladet som skrev om boken «Mens orkesteret fortsetter å spille» (tittel hentet fra Titanic): «Noen vil mene metaforbruken er smakløs i en tid hvor titusener av flyktninger drukner i Middelhavet, mens nordmenn flest befinner seg trygt på første klasse».


40 tiltak
- I boken har jeg 40 tiltak som må gjøres for å snu trenden. Bare noen er knyttet til innvandring, sier Tybring-Gjedde.

Han mener vi må glemme handlingsregelen og slutte å bruke oljeoverskuddet.

- Det er penger vi blir vant til å bruke men den dagen vi ikke har dem hva gjør vi da? spør han retorisk.

- Vi bevilger oss selv for mange velferdsgoder. Vi har et skolesystem som ikke formidler kunnskapen som er nødvendig for å skape vekst, og vi har en naiv asyl- og innvandringspolitikk som vi ikke kan opprettholde, sier han.

Tybring-Gjedde mener vi må snu økonomien nå, og slutte å leve på oljepengene.

- Må ta ansvar
Frp-politikeren mener at det er tidligere regjeringer som har ført Norge ut i uføre, og at det er opp til dagens regjering å snu trenden.

- Jens Stoltenberg, Kjell Magne Bondevik og Jonas Gahr Støre - de har vært med å overbelaste det norske velferdsbudsjettet. De må stå for det de har gjort mot landet. Istedenfor kommer de til å angripe meg, men jeg er bare budbringeren. Ikke skyll på meg, sier Tybring-Gjedde.