Gå til sidens hovedinnhold

Forståelig Odfjell-kritikk

Mange er i fistel over det man ser som et LO-ledet kupp mot Johan Fr. Odfjell. Men Odfjell var et takknemlig mål, og derfor et dårlig valg for Statoil.

(NA24-KOMMENTAR): Etter at Odfjell onsdag trakk sitt kandidatur, har reaksjonene vært knallharde fra opposisjonen på Stortinget, fra finansmiljøet og fra hodejeger-bransjen.

Jeg er enig i at spillet rundt Odfjell ikke har vært noe vakkert syn, ikke minst siden det virker som hovedpersonen selv har gjort sitt beste for å gjøre valgkomiteen og regjeringen oppmerksom på forhold som kunne gjøre ham omstridt. Likevel ivret olje- og energiminister Odd Roger Enoksen for at han skulle stille, noe som førte til at LOs innflytelse på regjeringen ble løftet ut fra bakrommene til offentligheten.

Det siste har jo en viss underholdningsverdi, men hele saken viser dårlig håndverk. Det var ikke vanskelig å se at Odfjell ville bli en kontroversiell kandidat. Og skal man få gjennom en kontroversiell kandidat, må han eller hun være så god at kritikken ikke biter.

Fallskjermer og lønnspakker
Etter at Odfjell gikk fra Vesta og ble styreproff har han vært mest i fokus i forbindelse med kontroversiell sluttpakker og romslig avlønning. Det gjelder ikke bare hans egen fallskjerm, som har vært hovedsaken i Statoil-stormen.

Det gjelder også i Kværner, hvor Odfjell var nestleder i styret og satt sentralt da dette selskapet var på full fart mot konkurs, før det ble raidet av Kjell Inge Røkke. Odfjell var sentral i fremforhandlingen av en gigantisk fallskjerm for tidligere Kværner-sjef Kjell Almskog. Denne ble beregnet til 78 millioner kroner, og gjorde den gang at Jens Stoltenberg advarte om at dette kunne føre til problemer i lønnsoppgjøret.

Også i andre selskaper hvor Odfjell har vært sentral, er det blitt bråk rundt avlønningspakker for toppsjefene, for eksempel i Veritas.

Som styreleder i Orkla kom han kraftig på kant med de ansatte etter at styret sparket konsernsjef Finn Jebsen.

Odfjell oppfattes også som representant for det mange kaller Gutteklubben Grei, et nettverk av næringslivstopper som ansetter hverandre, sitter i hverandres styrer og fremforhandler sluttpakkene når det går galt.

Diskutable resultater
Kontroversen var altså sikret. Dessuten har ikke Odfjell en styrebakgrunn som er så sterk at man vil kunne avfeie kritikken.

I tillegg til fiaskoen i Kværner, var han for eksempel styreleder i Nera, som må betegnes som en av de største skuffelsene i norsk næringsliv det siste tiåret. Til tross for et av Norges sterkeste teknologiske miljøer, har selskapet de siste ti årene totalt sett tapt en halv milliard kroner.

Odfjell var styreleder i Nera fra våren 1998 frem til han trakk seg i august 2004, etter at en aksjonærgruppe gjorde opprør.

I denne perioden tapte Nera enorme summer, og Odfjell fikk kritikk for å være altfor svak i forhold til å justere kursen da markedet sviktet.

Faktisk kan man stille spørsmål ved virkelighetsforståelsen, eller viljen til å informere om virkeligheten. I årsrapporten for 2000 skrev det Odfjell-ledede styret at Nera på en vellykket måte hadde etablert seg som et vekstselskap. Det året leverte selskapet den laveste omsetningen siden det gikk på børs, riktignok etter salg av virksomheter. Denne rapporten ble skrevet våren 2001, et år som endte med et driftsunderskudd på 421 millioner kroner.

Svartmaler statlig styring
I de delstatlige selskapene på Oslo Børs vil det naturlig nok være fokus på statens rolle, og et vanlig argument er at utlendingene vil selge seg ned hvis de oppfatter at det foregår politisk overstyring.

Men her tror jeg man må nyansere litt. Hvis politikerne begynner å instruere ledelsen når det gjelder investeringer, bemanning og lignende, vil nok reaksjonene komme. Men at det blir politisk debatt rundt hvem som skal sitte i styret i selskaper hvor staten er hovedeier, det lever finansmarkedet godt med.

Det er verdt å merke seg at mens Statoil-aksjen onsdag falt på Oslo Børs, steg den på New York-børsen, hvor den også er notert, og endte der 1 prosent høyere enn i Oslo. Tapet av Odfjell synes altså å bli tatt med fatning på Wall Street.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:

Når bonden blir polsk
Vil ha urettferdig politikk
Kvinner i drømmeland
Straff som fortjent
Lekekrakk på børsen
Kampen mot TV
«Hyggelige» matpriser?
Børsras – hva gjør du?
Uenig i strategien, tar æren likevel
Oljeboblen som sprakk
En afrikansk tragedie
Høyre-katastrofen
Berlin-mur mot Fredriksen?
Tror ansatte-aksjer gir kursfall
Svikter sekstimersdagen
Analytikere trenger regnehjelp
Jeg, en idiot
Ikke hør på finansselgerne!
Trikser dyr mat billig
Oljemesse i eksosdis

Kommentarer til denne saken