HOLMENKOLLEN (Nettavisen): Emil Hegle Svendsen, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø valgte fredag å møte et knippe utvalgte pressefolk i Holmenkollen fredag morgen.

Hensikten var at skiskytterne for første gang skulle uttale seg om det som etter hvert er kjent som «kvelden i Pokljuka».

Og det var ydmyke skiskyttere som møtte opp.

- Dumt
Emil Hegle Svendsen legger seg langflat når han snakker med Nettavisen. Her er hans versjon av den skjebnesvangre kvelden:

- Jeg tror de fleste mediene har fått med seg det som skjedde. Vi var på en utefest sammen med flere andre nasjoner og drakk alkohol, to dager før et renn. Da vi var ferdig, gikk vi ut og gjorde noen dumme ting som står godt beskrevet i media. Det er derfor vi står her i dag, sier han til Nettavisen.

- Har dere drukket alkohol i forbindelse med et verdenscuprenn tidligere?

- Ja, når man er ferdig med sesongen og har gjort det bra, feirer man. Men aldri to dager før et renn, og det var det som var kanskje den største feilen vi gjorde nå. Jeg tar selvkritikk på det.

Mye penger
- Hva tenker du om straffen på 100.000 kroner?

- Det er mye penger, men når man gjør noe dumt må man ta den straffen man får. Jeg tenker ikke så mye mer enn det egentlig.

Se videointervju med Hegle Svendsen her:

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=WSeqQRxjD0s2LZBU35bf2sfO5X8fBOrYeGJBD2QWqtVa1PsSXcz3_EdO4-T4FvXTwwKt9iwl_nSt8uU9nZlUZSxgaG8WHQbvWr58VUUb7CoKhjY0jbS__-j_eCo-mkCkiVhbqZEadRs&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

- Noen mener dere viser lite respekt overfor sponsorer og andre løpere. Har du forståelse for den kritikken?

- Det har jeg forståelse for. Vi har snakket med hver enkelt sponsor og bedt om unnskyldning overfor dem, og det virker som de aksepterer det. Jeg skjønner at det er respektløst overfor andre som vil gå verdenscup også. Vi ønsker å fremstå som gode forbilder, og dette er ikke bra for oss, sier han.

Bjørndalen «offer»

- Med tanke på at Ole Einar Bjørndalen ble et «offer», har dere et dårlig forhold til ham?

- Nei, vi har et veldig godt forhold. Jeg har vært på lag med Ole i syv-åtte år nå, og det er de siste årene vi har samarbeidet best. Jeg opplever at vi har et godt forhold, sier Hegle Svendsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Har du forståelse for at saken er blitt så stor?

- Man får såpass mye ros når man gjør det bra, og da må man tåle at det stormer litt når man gjør dumme ting. Jeg har forståelse for at det blir reaksjoner.

- Hva tenkte dere den kvelden og hvorfor dere gjorde som dere gjorde?

- Vi tenkte ikke så langt. Vi så på det som en spøk, men i dag forstår vi at det ikke var så veldig lurt. Vi ba om unnskyldning overfor Ole Einar dagen etterpå, og han aksepterte unnskyldningen. Vi så oss egentlig ferdige med saken da, sier Hegle Svendsen.

Johannes Thingnes Bø forteller at de tidlig forstod at de hadde gjort noe dumt.

- Vi våknet daget etterpå og tenkte på det vi hadde gjort. Vi gikk og beklaget til de personene det gjaldt. Vi prøvde å legge det bak oss allerede da, sier Thingnes Bø til Nettavisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Én av dem som fikk en unnskyldning fra trioen var lagkamerat Ole Einar Bjørndalen. Skiskytterkongen skal, ifølge Thingnes Bø, ikke ha vært særlig begeistret for påfunnet til lagkameratene, men at de skværet opp fort.

- Han tok det ikke så bra, men han forstod at det var en spøk. Vi fikk sagt det til ham, og han sa at det var bra vi kom og sa unnskyld. Vi la det bak oss der og da. Det er ikke noe problem nå, sier Thingnes Bø.

Tarjei Bø tar også sterk selvkritikk.

- Vi gjorde noen ting som vi i dag angrer på. Vi ser nå at det var helt idiotisk av oss, og det er derfor vi står her og ber om unnskyldning, sier Bø til Nettavisen.

- Hva synes du om reaksjonene som har kommet?

- Det er en fortjent reaksjon. Vi har gjort en feil, og da vi må stå her og be om unnskyldning, mener han.

- Er det første gang dere har drukket alkohol i forbindelse med en verdenscuphelg?

- Vi har drukket alkohol når vi har feriet gull og på slutten av mesterskap. Men det er første gang det skjer sånn som det gjorde nå, sier Bø.

- Har lært
På spørsmål om hva han har lært av situasjonen, svarer Bø slik:

- Vi er voksne folk og er ute og representerer Norge med flagget på brystet. Det har vi lært viktigheten av, sier han.

Trioen har som kjent fått en skriftlig advarsel og straffes med bøter opp mot 100 000 kroner etter å ha drukket alkohol, begått hærverk og badet i sjøen dagen før verdenscuprenn i Pukljoka.

Torsdag kunne Nettavisen avsløre den hemmelige e-posten sportssjef Per Arne Botnan sendte til landslagsutøverne hvor han informerte om straffen til de involverte utøverne.

Les alt om skiskyttersaken her.