Gå til sidens hovedinnhold

Første valg på 11 år

Går til valgurnene for første gang etter krigen.

Lørdag ble det holdt lokalvalg i de tidligere tamildominerte områdene i Sri Lanka for første gang på elleve år. Opprørerne fra Tamiltigrene (LTTE) ble slått ned etter en omfattende militæraksjon fra srilankiske myndigheter i mai, noe som markerte slutten på den 25 år lange borgerkrigen i landet.

Opposisjonen nektet innpass
Valgene ble avviklet i byene Jaffna og Vavuniya. Det foreligger ingen rapporter om vold verken fra valgkampen eller selve valgdagen, noe som var en gjenganger da stemmegivning ble avviklet da Tamiltigrene kontrollerte området. Så har også militæret vært sterkt representert både i Jaffna og Vavuniya den siste tiden, og nye sikkerhetstiltak forbyr opposisjonskandidatene å oppsøke byene uten tillatelse fra myndighetene. Regjeringens menn vandret derimot fritt omkring.

Utenlandske journalister blir også nektet innpass i valgkretsen.

Lav valgdeltakelse
En talsperson for myndighetene i Jaffna sier til Reuters at valgoppmøtet her var på fattige ti prosent.

Valgoppmøtet I Vavuniya, som huser en av militærets hovedbaser, var derimot på nærmere 60 prosent.

Den lave valgdeltakelsen forklares delvis med at mange av innbyggerne ikke har returnert etter at de ble fordrevet av krigen. Over 250.000 mennesker ble tvunget til å flykte fra sine hjem, og mange av disse er fortsatt bosatt under svært enkle forhold flyktningeleire under streng militær bevoktning.

- De skjøt på oss
En stemmegiver nyhetsbyrået Reuters snakket med mener situasjonen i er bedre nå som krigen er over.

- Vi har større frihet og mindre frykt ved dette valget, men jeg kan ikke si noe om hvorvidt dette valget vil forandre noe for tamilenes situasjon og posisjon i Sri Lanka. Først når alt er over, og vinnerne må legge handling bak sine ord, får vi se om dette virkelig var et nødvendig valg, sier Tharmalingam Tharmendran (24).

- De som konkurrerer om makten er de samme som skjøt på oss og borførte folket vårt, sier en anonym innbygger i Chundikkuli, utenfor Jaffna, til Reuters.

Lover mer demokrati
President Mahinda Rajapaksa lover tamilene mer demokrati nå som LTTE er slått ned.

Separatistorganisasjonen LTTE kjempet for en uavhengig stat for den tamilske minoriteten, samt frihet fra undertrykkelse fra regjeringen, der ingen tamiler er representert.

Opprørsbevegelsen, som USA, EU og India, har stemplet som en terrororganisasjon, har stått bak hundrevis av selvmordsangrep, ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

Reklame

Slik blir du glad i i løpe

Kommentarer til denne saken