Gå til sidens hovedinnhold

Førstedame erklærer seier

Christina Fernandez de Kirchner gjør krav på seieren i Argentinas presidentvalg. Hun blir landets første kvinnelige overhode.

- Vi har vunnet med god margin, sier hun i en tale til sine tilhengere i valgkampkvartalet etter at valgdagsmålingen viser at hun slipper unna uten en andre valgomgang i neste måned.

Jubel og applaus brøt ut inne i lokalene mens støttespillerne utenfor hamret i vei på trommene sine.

Christina er gift med Nestor Kirchener, sittende president i Argentina.

- Hun kommer til å gjøre det samme som ektemannen. Han har gjort mye, for eksempel har han bygd hus til de fattige, sier den 50 år gamle sjåføren Ramon Reggie Quiroga til Reuters.

Etter at 15 prosent av stemmeurnene var talt opp, hadde Fernandez 42,4 prosent av stemmene. Økonomiminister Roberto Lavagna hadde 21,2 prosent og tidligere parlamentsmedlem Elisa Carrio hadde 18,2 prosent.

Christina Kirchner er medlem av senatet og plasserer seg mellom sentre og venstre på den politiske høyre-venstre-aksen. For å unngå en andre valgomgang trenger hun over 45 prosent av stemmene, eller 40 prosent med ti prosents margin til kandidaten med nest mest stemmer.

De første resultatene omfatter ikke de største byene i landet.

Christinas ektemann, Nestor Kirchner får mye av æren for å ha reddet landet fra den dramatiske økonomiske krisen i 2001 og 2002. Den økonomiske veksten på åtte prosent i året har han utnyttet til å skape sysselsetting, øke lønningene og styrke pensjonsrettigheter.

Kirchner har ikke forklart hvorfor han valgte ikke å stille til gjenvalg for en andre periode, slik han har full anledning til. Han gjorde det godt på meningsmålingene, og opposisjonen er både splittet og upopulær.

Det har vært spekulert i at beslutningen skyldes sykdom. En annen forklaring kan være at presidenten bare kan sitte i to terminer etter hverandre, og at Kirchner vil stille til valg igjen i 2011 og da prøve å sitte i åtte år.

Som kandidat for det styrende Front for Victory-partiet har hun lovet å videreføre mannens sentrum-venstre-politikk.

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere