Gå til sidens hovedinnhold

Forsvaret mørkela skadetallene i Afghanistan

Offisielt var 32 norske soldater skadd i Afghanistan, men en opptelling VG har gjennomført viste at de virkelige tallene er langt høyere.

– Vi beklager at vi har opplyst at kun to soldater er alvorlig såret, det er feil. Dette var en oversikt vi fremskaffet veldig raskt, uten en medisinskfaglig vurdering. Det har ikke vært meningen å føre noen bak lyset, sier forsvarssjefens talsmann John Inge Øglænd til VG.

Forsvaret opererte med en oversikt som viser at 32 norske soldater er såret i strid i Afghanistan. Dette er soldater som er såret i skuddvekslinger eller annen direkte kontakt med fienden. Bare to av disse er oppført som alvorlig skadd, men det var altså feil.

Andre tall
En gjennomgang VG har gjort viser derimot helt andre tall.

Minst 48 soldater har blitt skadd i tjeneste. Av disse er minst 13 alvorlig skadd.

Minst åtte soldater er alvorlig skadd i Afghanistan, men ikke oppført på listen over skadde. En av disse ble blind. En annen ble 97 prosent invalid etter å ha blitt skutt, og tre personer ble rammet av veibomber.

Tre soldater som har fått medalje for «Såret i strid» eksisterer ikke på Forsvarets oversikt over skadde.

15 soldater er skadd på vei fra strid, eller i oppdrag som ikke var direkte relatert til strid. Disse er ikke oppført på listen.

– Ikke reis
En av de sårede, tidligere vognfører Nina Bjørnevik (44) ble skadd i 2003. Hun løftet tungt opp i kjøretøyet da en eksplosjon utenfor leiren fikk henne til å skvette til. Resultatet ble en kraftig belastningsskade.

– Det første året greide jeg ikke å reise meg opp på over et år. Nå går jeg på smertestillende for å fungere i hverdagen. Hun advarer andre mot å reise til Afghanistan.

– Du ofrer deg for absolutt ingenting. Det er synd å si det, for jeg var veldig positiv til Forsvaret. Jeg er en sterk jente, jeg er ikke en som legger meg ned og gråter for ingenting. Forsvarssjefen og de høye herrer ler sikkert av meg når jeg sier dette. Men ikke reis. De gjør ingenting for deg i det øyeblikk du blir skadet, da er de ferdige med deg.

Dårlig for rekruttering
Generalmajor lege Leif Sverre Rosén mener at frykt for dårlig rekruttering kan være en av årsakene til at Forsvaret ikke har skikkelige tall på hvor mange som blir fysisk og psykisk skadd etter opphold i Afghanistan.

– Man tenker at ungdom ikke vil reise ut når de ser at soldater kommer alvorlig skadet hjem. Det er også soldater som ikke oppgir skader de får til Forsvaret, fordi de frykter at de ikke vil få opprykk, eller få reise ut igjen, dersom de får en diagnose. Skjematrøtthet og dårlige rutiner bidrar også til at opplysninger ikke kommer inn, sier han.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken