(iOslo.no) Er du en tøffing? En skarping? Eller kanskje begge deler?

Forsvaret søker nå etter nye etterretningsoperatører - hemmelige agenter eller spioner om du vil, alt etter hvor i kiosklitteraturens krinkelkroker du har beveget deg.

De trenger deg som er rapp i kjeften og kan inngi tillit hos folk. Men det er langt fra alle som slipper gjennom nåløyet. I fjor hadde avdelingen mellom 80 og 100 søkere til sine stillinger, også de utlyst i dagspressen. De som passet profilen fikk jobb.

- Hvor mange vi tar inn kommer an på hvor mange som vi finner kvalifisert. Normalt finner vi to prosent som er det, sier oberstløytnant Fred Arne Jacobsen til iOslo.no. Han er sjef for Etterretningsbataljonen.

- Sosiale ferdigheter
De nye talentene får lang utdanning og opplæring, pluss videreutdanning og lange kontrakter. Søknadsteksten er svært utdypende i beskrivelsen av virkefelt og unødig detaljert i visse aspekter. Men likevel er den forsiktig formulert:

«Vi ønsker utadvendte søkere med gode sosiale ferdigheter. Kandidater må være selvdrevne og kunne jobbe hardt som del av et team. Vi søker mennesker som tar sin egen utvikling seriøst over tid. Søkere må ha et minimum av militære basisferdigheter og vise utviklingspotensial innen disse områdene.»

I dag søker Forsvaret etter folk til menneskebasert innhenting, som skal innhente informasjon i interaksjon med andre mennesker. Gode lyttere, med andre ord.

- Vi er spesielle
Jobbannonsen lå i dag ute på Finn.no, sammen med tallrike annonser om selgerjobber og sykepleiere.

- Ganske spesielt å søke etter dette på nettet?

- Ja, det er det jo forsåvidt, men vi er jo noen spesielle typer, sier oberstløytnanten.

- Hva slags folk er dere ute etter? Tøffinger eller skarpinger?

- Nå er vi ute etter folk som kan snakke med mennesker. Det vil si folk med mye livserfaring og forskjellig utdannelse. Det viktigste er at de trygge på seg selv, sier han.

Høres dette ut som noe for deg? Da må du være klar over at du melder deg frivillig til tjeneste i internasjonale operasjoner, pluss at du må flytte til Indre Troms. Når du ikke deltar i skarpe operasjoner, sitter du på skolebenken eller svetter i gymsalen.

Høres det fristende ut? Her legger du inn en søknad.

Les flere nyheter på iOslo.no