Gå til sidens hovedinnhold

Fortjener å dø i fengsel

Fortjener regnskapsjuksemakere som Enron-toppene å dø i fengsel? Ja, mener NA24s kommentator.

(NA24-KOMMENTAR): De tidligere topplederne i Enron, Kenneth Lay og Jeffrey Skilling, ble torsdag funnet skyldig i de fleste tiltalepunktene etter å ha bidratt til å pumpe opp regnskapene i Enron. Energiselskapet kollapset i desember 2001, og trakk med seg revisjonsselskapet Arthur Andersen i fallet.

Straffeutmålingen kommer ikke før 11. september, men det er grunn til å tro at de to får lange fengselsstraffer, kanskje 20 år eller mer. Straffenivået for denne typen hvitsnippforbrytelser er kraftig hevet i USA de siste årene, i stor grad inspirert av sammenbruddet i Enron og i andre selskaper, som Tyco, WorldCom og Adelphia.

Også i Norge er straffenivået jekket opp i saker som for eksempel Finance Credit, selv om det er et stykke igjen til amerikanske forhold.

Resten av livet
Lay, som er 64 år, kan meget vel komme til å tilbringe resten av livet bak murene.

Mange reagerer på tidligere næringslivsledere som dette får like lange straffer som mange drapsdømte.

Det er tross alt snakk om personer som ikke er voldelige og som i mange tilfeller har spilt verdifulle roller i sine lokalmiljøer. Samtidig er ofrene verken drept eller fysisk skadet, selv om mange, for eksempel Enron-ansatte, har tapt en stor del av sparepengene sine.

Overlagt
Men det er viktig å ha klart for seg hvordan denne typen økonomisk kriminalitet skjer. Dette er ikke tilfeldigheter. Dette er ikke impulsive feilsteg.

Dette er en serie nøye overlagte handlinger for å opprettholde eller skape enorm rikdom og anseelse for de involverte. Avlønningen for næringslivsledere i USA er voldsom, og i stor grad knyttet til oppnådde resultater. Det er altså en veldig oppside i å trikse med regnskapene, så lenge man ikke blir tatt.

Disse sakene er kompliserte. Det er ofte vanskelig å skille mellom lovbrudd og dårlig og uetisk ledelse. Men så lenge de tiltalte faktisk blir dømt, som Skilling og Lay, må det være riktig at straffen svir. Da får andre toppsjefer, som stadig må foreta lignende etiske og juridiske veivalg, det klart for seg at de ikke slipper unna med en smekk på fingrene hvis de velger feil vei i håp om å berike seg selv.

- Don't look good in orange
Mye tyder på at vi allerede ser den effekten. Et vanlig utsagn fra amerikanske sjefer, som understreker overfor sine ansatte at regler er til for å følges, er nå:

- Remember, I don’t look good in orange.

Ingen er i tvil om at den lite flatterende oransjefargen er den som brukes på fangedrakter.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:

Lekekrakk på børsen
Kampen mot TV
«Hyggelige» matpriser?
Børsras – hva gjør du?
Uenig i strategien, tar æren likevel
Oljeboblen som sprakk
En afrikansk tragedie
Høyre-katastrofen
Berlin-mur mot Fredriksen?
Tror ansatte-aksjer gir kursfall
Svikter sekstimersdagen
Analytikere trenger regnehjelp
Jeg, en idiot
Ikke hør på finansselgerne!
Trikser dyr mat billig
Oljemesse i eksosdis
Stordalen, her er 1. mai-talen din!
Blir vi nyskapende av oljepenger?
Atomkraft? OK da!
Vive la différence!

Kommentarer til denne saken