Gå til sidens hovedinnhold

Fortsetter cruise til Haiti

Mens innbyggerne kjemper for livet, frakter norsk-amerikanske Royal Caribbean cruisegjester til øya.

- Det var ikke et vanskelig valg når vi hadde brakt på det rene at Labadee ikke hadde blitt rammet av jordskjelvet, sier toppsjef Adam M. Goldstein i Royal Caribbean International til Miami Herald.

15 mil nord for den jordskjelvrammede hovedstaden Port-au-Prince ligger vakre Labadee - «Royal Caribbeans private paradis» ifølge selskapet. I 30 år har cruisegjestene slikket sol og nytt livet på de hvite strendene og i det klare vannet. Det skal de også fortsette med selv om folk dør 15 mil unna.

Leslie Voltaire, Haitis spesialutsending til FN, støtter selskapets beslutning.

- Gitt den dårlige økonomien og de sosiale utfordringene vi står overfor på Haiti, ønsker vi velkommen de økonomiske fordelene som cruiseskipene i Labadee gir til vårt land, sier hun til Fox News.

Nødhjelp og turister
I tillegg til rike cruisegjester bringer skipene også nødhjelp til Haiti. I en pressemelding skriver selskapet at de donerer minst en million dollar i nødhjelp. I tillegg går 100 prosent av selskapets inntjening fra Labadee, til lokalbefolkningen.

Mandag var det skipet Navigator of the Seas som la til i Labadee med nødhjelp og cruisegjester.

- Dette er jo den beste måten for Royal Caribbean å yte nødhjelp til Haiti på. Jeg har egentlig ikke så mye kommentarer til dette utover at jeg ønsker at alle på Labadee får all den hjelpen de trenger. Det er mange flotte mennesker der, og dette er en tragisk hendelse, sier Erik Standal, den norske kapteinen på Navigator of the Seas. Han er hjemme på ferie i Bergen mens tragedien rammet Haiti - øya han har besøkt mange ganger.

Avsky
Men avgjørelsen om å fortsette turistaktiviteten har også vagt avsky. The Guardian skriver at tidligere cruisepassasjerer reagerer med avsky på nettstedet Cruise Critic.

- Jeg kan ikke se meg selv slikke sol på stranden, leke i vannet, spise grillmat og nyte en coctail når titusener av døde ligger på gatene, og med sjokkerte overlevende som ser etter mat og vann, skriver en.

- Det var vanskelig nok å spise lunsj på Labadee før jordskjelvet, vel vitende om hvor mange på Haiti som sultet (...) Jeg kan ikke innbille meg hvordan det er å tygge ned en hamburger der nå, skriver en annen.

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken